Причината - през летните месеци се очаква наплив от туристи

Жителите на отдалечените гръцки острови получиха ваксини срещу коронавирус тази седмица, след като правителството включи в имунизационната си кампания и малките села, някои от които с население само няколко десетки души, предаде Ройтерс.

Много от островите са защитени от своята отдалеченост и животът в тях продължава относително необезпокояван от пандемията. Ваксинацията цели това положение да продължи до летните месеци, в които се очаква наплив на туристи.

"Това е важно е за нашите острови, то е и символично, и практично. При нас няма болни и това трябва да продължи. Хората тук трябва да се чувстват в безопасност", казва София Кувалаки, влизайки в пункта за ваксинация на остров Кастелоризо в Източно Средиземно море, чието население пада до около 200 души през зимата.

ЕС публикува договора си с AstraZeneca за доставките на COVID ваксина (ДОКУМЕНТ)

В Гърция вече са ваксинирани над 208 000 души и страната се надява ситуацията в света да позволи на туристите да се върнат през лятото и да спасят туристическата индустрия.
На Кастелоризо местният лекар Ставрос Ставропулос казва, че около 80 процента от жителите са ваксинирани, откакто екипът за ваксинация е пристигнал на острова преди три дни, и всички възрастови групи са били третирани еднакво.

Въпреки десетилетната финансова криза, която отслаби значително здравната система на Гърция, страната засега постига по-добри резултати в борбата с коронавируса в сравнение с някои европейски страни. Властите обаче съзнават, че болниците и интензивните отделения не биха могли да се справят с увеличаващ се брой пациенти, което важи особено за десетките малки острови, които в най-добрия случай имат малки медицински центрове.

Гърция започва ваксинирането на втората приоритетна група в страната

"Това наистина е важно, особено за малките острови, които нямат големи болници, за да лекуват хората, затова те трябва да бъдат ваксинирани и защитени, когато започнат да пристигат туристи", казва Николаос Тахцис от екипа за ваксинация на Кастелоризо.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.