Подробности от прокуратурата и ГДБОП

Специализираната прокуратура, ГДБОП и американската агенция DEA разбиха международна организирана престъпна група за трафик на хероин, действала и на наша територия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По информацията на разследващите наркотикът е пренасян от Турция през България и Западна Европа, а крайната дестинация били САЩ. У нас е внасян през сухопътната граница с камиони.

Задържани са шестима души. Трима са българи, двама – сърби и едно лице с двойно гражданство - македонско и българско. Задържан е и около 20 кг хероин.

„Основна е ролята на всички участници”, обясни и.ф. ръководителят на СП Валентина Маджарова.

„Досега не сме имали такъв канал – да се занимава с трафик до САЩ”, коментира директорът на ГДБОП Любомир Янев.

По думите му за заловеното количество хероин трафикантите е трябвало да получат 260 000 евро.

Видео: МВР

От Прокуратурата обясниха още, че разследването е започнало след молба за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ по разследване на Федералната прокуратура за район Южен на Ню Йорк и на DEA.

Според молбата единият от задържаните сръбски граждани е високопоставен член на международна престъпна организация, свързана с трафик и разпространение на големи количества хероин в Западна Европа. Под негово ръководство се е подготвяла доставката на сериозно количество от същата дрога в САЩ.        

В хода на разследването у нас са претърсени жилища и автомобили в различни населени места. Намерено и иззето е голямо количество хероин, 40 000 евро, документи, телефони и други доказателства за престъпната дейност.

 

 

Сред задържаните българи е многократно осъждано лице, включително за участие в организирана престъпна група за държане на наркотици с цел разпространение.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.