"Не можем да приемем тази присъда", написа Шарл Мишел

Подновявам призива на ЕС за незабавно освобождаване на Алексей Навални, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър.

ЗАТВОР ЗА НАВАЛНИ: Съдът отмени условната му присъда

Не можем да приемем тази присъда, правосъдието не трябва да бъде политизирано, допълва той по повод днешното решение на съд в Москва да задържи Навални в лагер на общ режим в следващите две и половина години. Протестиращите трябва да имат правото на мирни демонстрации и на изразяване на политическите си виждания, добавя Мишел.

Осъждам присъдата на Навални възможно най-решително, заяви в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Призовавам Русия да изпълни международните си задължения и да го освободи незабавно и безусловно, посочва тя.

Съветът на Европа определя съдебното решение срещу Навални като заплаха за правата на руснаците

В следващите дни върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще пътува до Москва, а негов говорител заяви, че има надежда за среща с Навални. Съветът на Европа осъди новата присъда срещу Навални и заяви, че тя е заплаха за човешките права на руснаците.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.