Всичките те се намират в Азия - 10 в Хималаите и 4 в Каракорум

Географи наричат най-високите точки на земята „Третият полюс”. И това название не е случайно - ако на Северния полюс човек стъпва през 1909 г., а на Южния през 1911 г., то „Третият полюс” е достигнат едва през 1953 г. Затова историята на достигането на най-високите точки на планетата е драматична и интересна, пише Dariknews.bg.

ВИЖТЕ КОИ СА 14-ТЕ ОСЕМХИЛЯДНИКА НА ПЛАНЕТАТА В ГАЛЕРИЯТА НИ 

На Земята има 14 осемхилядника. Всички те се намират в Азия – 10 в Хималаите и 4 в Каракорум. Наричат ги Хималайската корона. Те са целта на много алпинисти. 

Първото успешно изкачване на осемхилядник е осъществено на 3 юни 1950 г. от французите Морис Ерцог и Луи Лашенал, които покоряват връх Анапурна (8091 м).

ТРАГЕДИЯ: Атанас Скатов загина при опит да изкачи К2 (ОБЗОР)

Днес "короната" притежават едва 39 души, без помощта на допълнителен кислород са я постигали 19 от тях. Първият човек, изкачил всички осемхилядника, е Райнхолд Меснер. Той започва реализацията на проекта си през 1970 г. с Нанга Парбат и го завършва през 1986 г. на Лхотце.

Смъртоносният К2 – върхът, който отнема живота на всеки четвърти катерач

До 2015 г. всеки един от 14-те „най-високи” вече е покоряван от българин, три от които единствено от Боян Петров. На практика българското знаме е било на всеки един от осемхилядниците.

КАДРИ ОТ ДРОН: Смъртоносният К2, който отнема живота на всеки четвърти катерач (ВИДЕО)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.