Институциите си прехвърлят топката чия е грижата за реката

Придошлите реки отново изкараха на дневен ред темата с боклука. За плаващи сметища по Дунав край Русе сигнализираха наши зрители. От няколко дни реката повишава нивото си и отпадъците, хвърлени по бреговете, вече са във водата.

Плаващо сметище във водите на язовир "Кърджали" (ВИДЕО)

Екипът на NOVA се натъкна на интересен казус при проверката коя институция отговаря за издаването на препоръки и да се грижи за почистването на река. От Регионалната екоинспекция заявиха, че това би трябвало да е Областната администрация. Оттам пък обясниха, че боклуците са във водата, така че за тяхното почистване би трябвало да се погрижат собствениците или ползвателите на понтоните. Там, където няма такива – Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Те пък заявиха, че тяхна грижа е само плавателният път.

Оказва се, че хората от туристическо дружество „Пристъв” правят по няколко акции за почистване на реките в региона.

ОТ БУТИЛКИ ДО ТЕЛЕВИЗОРИ: Тонове боклук на стената на ВЕЦ "Своге"

„Опасност има дотолкова, доколкото в отпадъците има вредни вещества. Основно намираме просто купища от пластмаса, които засядат на различни места по реката, най-вече на островите. Това е много неприятна картина”, обясни Михаил Михов.

Отпадъците идвали от замърсяването по брега, от преминаващите кораби и  най-често от реките, вливащи се в Дунав. И тъй като пластмасата и маслата са опасни за птиците и водните обитатели, еколози излязоха с призив.

 

 

"Да се въведе депозитна система за пластмасовите бутилки, да не отиват в околната среда и с дъждовете, по реките да стигат до Дунава и съответно да продължават към морето", обясни Михов.

Според русенци би било добре да се проучи и какъв румънският опит за почистване и опазване на река Дунав.

Очакваме и вашите сигнали в рубриката ни "Моята новина" ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.