Във водема се носят пластмаса, найлони, дървета и клони

Поредното сметище се формира във водоем у нас. Този път това е язовир „Кърджали”. Бреговете му са потънали в боклуци. Във водата плават пластмаси, дървесина, найлони и още много други отпадъци.

При разходка по бреговоте на язовира се разкрива потресаваща гледка. Така смята и туристите, и местните хора.

ЗАРАДИ ПРЕЛЯЛА РЕКА: Бедствено положение в бургаското село Кости (ВИДЕО)

„Положението е критично. Има много отпадъчен боклук. То се вижда отвсякъде - има боклуци“, разказва кметският наместник на село Пъдарци Емил Искренов.

Ще попитате какъв е произходът на тези отпадъци, тези плаващи сметища. Голяма част от боклука е дървесина, което си е нормален ход на природата. Другата част обаче - найлоните, пластмасата - това си е безспорно човешка дейност.

Освен че е кметски наместник, Емил Искренов често лови риба по бреговете. Именно риболовците обаче били част от проблема, обяснява той.

 

 

„Много от риболовците идват тук и оставят всичко след себе си“, добавя Искренов.

Вина имат и туристите. Почти няма беседка и пътека, която да не е осеяна с отпадъци. Всичко това - чешмите, беседките - са направени от местните хора, за да е хубаво. Не е редно, като ти направят нещо хубаво, ти да злоупотребиш с него.

От областната управа вече са информирали екоминистерството за проблема с отпадъците по каскада “Арда”.

„Посочили сме точните места, където има струпване на боклуци до село Боровица“, казва областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Почистването на най-замърсения узчастък ще струва около 20 хиляди лева, пресмята областният управител. Освен това общините също трябва да поемат отговорност за бреговете, които попадат в тяхната територия.

Междувременно експерти на местната екоинспекция вече обикалят обширния район на язовира, за да определят мащаба на плаващото сметище.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.