Щабът предупреждава - 10% повече пациенти в болници

Започва ваксиниране срещу COVD-19 на бързи обороти. Здравните власти решиха да не се пазят количества от препаратите за втора доза, а да се ваксинират повече българи за по-кратък период от време.

Новината идва на фона на забавяне на доставките. Над 17 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech трябваше да пристигнат днес на летище София точно в 07.30 ч. Това обаче не се случи, защото самолетът на фирмата куриер не излетя от Германия заради влошени метеорологични условия.

 

 

Видео: Руптли

Започна третата фаза от имунизирането срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Така в страната вече се чудят дали ще имат достатъчно ваксини за предварителния план.

„Можем да издържим по нашия амбициозен план, който сме си поставили, до края на седмица. Имаме ваксини за вторите дози и ще ги приключим. За тези, които са планирани, смятам, че ще имаме до четвъртък - петък”, обясни началникът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Днес се ваксинират преподавателите във висшите училища, обитателите на домовете за възрастни. За да не се губи време, всички пристигнали ваксини ще се използват на момента за първа доза.

„Втората ще бъде осъществявана с последващи пристигащи доставки”, поясни главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

 

 

А на фона на проблемите доставки, от Щаба отчитат ръст на заболеваемостта през последната седмица. Предупредиха и премиера, че положението може да стане сложно много бързо.

„Увеличението на болните в лечебни заведения е с 10%. А заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40% по-висока”, коментира началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„Процентът на положителните проби за една седмица нарасна от средно 4,5 на 8,5. Броят на хоспитализираните също расте и за съжаление отново мина цифрата от 3000 във всички болници в страната. Очевидно сме в началната фаза на подем”, коментира главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Причината за повишените числа, Щабът вижда в разхлабването на мерките, въпреки, че все още не са минали необходимите две седмици за оценка.

„Хората, които са по-активни и които повече циркулират в момента свободно по улиците, по молове и навсякъде, са по-засегнати”, поясни директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

А премиерът за пореден път припомни, че повече неща у нас са позволени и работещи, отколкото затворени и призова за спазване на мерките.

„Не се събирайте така масово! От сутринта всички доктори от това се оплакват – виждат, че масово в моловете, в магазините не се спазват мерките”, заяви министър-председателят.

Проф. Балтов: Масовата ваксинация може да започне до две седмици

Основната надежда на властите е да бъдат ваксинирани колкото се може повече хора.

„Много е важно да удържим положението до началото на масовата ваксинация. Тогава вече и икономиката ще се оправи и ще ни е по-лесно”, коментира още Борисов.

През последната седмица на февруари се очаква у нас да пристигнат 120 000 дози, а в началото на март още 130 000 ваксини.

Междувременно стана ясно и че имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 ще се извършва паралелно. На членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на Плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech. По този начин се гарантира завършването на имунизацията с две дози от ваксината, а от друга страна до изборния ден ангажираните с провеждането на изборите да бъдат максимално защитени от вируса. Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от Плана. Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за „служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности“, посочиха от Щаба. Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ-Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н.

Ваксинирането на уязвимите групи от населението остава основен приоритет на Министерството на здравеопазването. Затова краят на трета фаза от Националния план за ваксиниране ще бъде застъпен с начало на четвърта. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат „възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити“.

Проф. Мутафчийски: Ваксините са мощен, безопасен и ефективен инструмент

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.