Това заяви той при среща с военнослужещи

Началникът на Военномедицинската академия /ВМА/ и главен лекар на Въоръжените сили генерал-майор Венцислав Мутафчийски се срещна с военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада, съобщиха от ВМА.

Проф. Мутафчийски: Фитнесите са най-опасното място

Той е отговорил на всички въпроси, свързани с предстоящата имунизация срещу коронавируса,  която започва именно в карловската бригада идната седмица.

„Ваксините са мощен, безопасен и доказано ефективен инструмент за контрол на инфекциозните болести и инфекции”, е подчертал генерал-майор Мутафчийски. Той отбелязал историята на ваксините до момента и добавил, че днес има над 20 ваксини, които предпазват от животозастрашаващи инфекции и допринасят за спасяване на човешки животи и удължаване на продължителността на живота.

🇧🇬ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФ. ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ НА СРЕЩА С ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ПРЕДИ ВАКСИНАЦИЯТА В АРМИЯТА🇧🇬 Пандемията COVID-19...

Публикувахте от Военномедицинска академия - ВМА в Петък, 5 февруари 2021 г.

 

По думите му, качествената ваксина създава очаквания имунен отговор, осигурява дълготрайна имунна защита, безопасна е, стабилна и достъпна.

„Поради бързото разпространение на новия коронавирус, тежестта и високата смъртност от COVID-19, както и липсата на ефективна терапия и невъзможност за ограничителни мерки за продължителен период, надеждата беше в бързото разработване на безопасни и ефикасни ваксини”, е заявил още началникът на ВМА.

СЗО призова за по-бърза ваксинация в Европа

Според него, науката и фармацията са направили истински пробив в създаването на ефективни ваксини и осигуряване на масовото им производство в невиждано кратки срокове.

По време на срещата са били засегнати предимства и недостатъци на някои типове съвременни ваксини. Особено внимание е било обърнато на ефективността и безопасността на ваксините срещу коронавирус.

„Ваксините имат ефективност над 90-95 процента, което надхвърля първоначалните очаквания, а създаденият имунитет е достатъчно продължителен. Страничните реакции са много редки и не надвишават тези при други ваксини”, е заявил още проф. Мутафчийски и добавил, че ваксините доказват своята безопасност при имунизирани вече милиони хора.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА