Той предупреди, че здравните заведения трябва да са готови за следваща вълна

"Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни места, напротив, те са най-опасните. Това, че различни неща са разрешени, не значи, че са безопасни". Това заяви проф. Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг на здравните власти в Министерския съвет.

"Колкото и да ми е неприятно пак да влизам в ролята на лош вестител, не мога да спестя фактите", добави той.

Здравните власти прогнозират нов пик до три седмици

"Още към края на миналата седмица и началото на тази чувствахме, че се случва нещо в болниците. Направихме проучване във ВМА. Оказа се, че само за понеделник сме приели 13 души за един ден. Преди това толкова болни сме приемали за седмица. Въпреки че може да е изолиран случай, у нас възникна тревога. Цифрите доказват, че има "събуждане" в столицата, категорично в Кюстендил и в някои други области", каза още ген. Мутафчийски, като призова медицинските директори да затегнат редиците и "да се подготвят за това, което ни очаква".

"Смъртността въобще не е достигала никакво плато. Въпросите кога и как ще разхлабваме други мерки, биха звучали неиздържано", категоричен бе ген. Венцислав Мутафчийски. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.