Ако лондон не приеме, ЕП ще проведе специално заседание в края на февруари, за да гласува по споразумението

Европейският съюз ще попита Великобритания дали може да увеличи с два месеца срока за ретифициране на търговското споразумение за Brexit, като удължи до 30 април временното прилагане на сделката, предаде Ройтерс.

Европейската комисия каза, че е приела днес предложение за искане на удължаване. Временното прилагане трябваше да продължи до края на февруари.

СЛЕД BREXIT: Какво ще се промени за българите на Острова (ВИДЕО)

Според ЕК удължаването е необходимо, за да може споразумението да бъде налично на всички 24 езика в ЕС, така че да бъде внимателно разгледано от Европейския парламент и Европейския съвет.

Удължаването би трябвало да бъде одобрено от Великобритания в съвета за партньорство между нея и ЕС, но не е ясно кога може да бъде следващата среща на този орган.

Идва ли краят на евтиното пазаруване от Англия

Бившият британски преговарящ за Brexit Дейвид Фрост каза вчера пред комисия на Камарата на лордовете, че знае за искането за удължаване, но не е въодушевен от него.

"Искаме да видим в какво се състои това искане и с колко време те искат да бъде удължен процесът. Очевидно това е малко разочароващо, при положение че всъщност обсъждахме въпроса само преди месец", заяви той.

Обединеното кралство напусна Европейския съюз

Ако няма удължаване, ЕП планира да проведе специално заседание в края на февруари, за да гласува по споразумението. Дебатите и мненията в парламентарните комисии по темата показват, че евродепутатите биха одобрили сделката, дори да смятат, че тя се приема твърде бързо.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА