Те са обвинени за трафик на кокаин от Колумбия

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу трима души, привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Колумбия. Дрогата била импрегнирана в кашони за плодове.

Разбиха най-голямата лаборатория за кокаин в Нидерландия

На съд са предадени собствениците на две дружества за търговия и за преработка на плодове О.А. и К.К. Според прокуратурата от неустановена дата през 2019 г. до 31 януари 2020 г. те участвали в престъпното сдружение за незаконно пренасяне през границата от Гърция и държане на кокаин в особено големи размери с цел по-нататъшното му разпространение. Третият обвиняем за участие в групата П.П. е предаден на съд в качеството му на помагач и съучастник, финансирал и улеснявал вноса на стоката в страната.

На 31 януари 2020 г. в складовите бази на двете дружества в столичния кв. „Слатина“ и в гр. Ихтиман бяха намерени и иззети над 6000 кашона с ананаси и лайм, внос от Колумбия, с импрегниран в картонените опаковки кокаин с висока чистота (91 процента) на стойност около 35 млн. лв. (по цени за нуждите на правосъдието).

Маскираният в законна стока наркотик, чиято цена на черния пазар е двойно по-висока, пристига в контейнери от Колумбия в пристанището в Солун. На 17 и 27 януари 2020 г. контейнерите преминават гръцко-българската граница с наети от О.А. и К.К. товарни автомобили.

Задържаха 23-годишен с кокаин за 2 млн. лева (СНИМКИ)

След пристигането им в България е било предвидено да се организира лаборатория, в която колумбийски „химици“ да извлекат наркотика. Впоследствие трябвало той да бъде транспортиран в Испания, откъдето да бъде разпространяван в държавите от Европейския съюз.

Задържането на пратката колумбийски кокаин е резултат от участието на България в съвместно разследване на международна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия и Колумбия, както и със съдействието на Интерпол и полицейските органи на САЩ.

Разследването на международната престъпна група започва Националната полиция на Испания. Основание за това са събрани данни за готвен трафик на кокаин от Колумбия през Гърция към България. След задържането на първата кокаинова пратка в София, разследването продължава на територията и на други държави. Установява се, че международната престъпна организация е имала за цел периодично да внася в няколко европейски държави големи количества кокаин, импрегниран в опаковки на легална стока, който да бъде извличан и разпространяван в страните от ЕС.

Заловиха пратка с кокаин, скрита в картини на Марадона (СНИМКИ+ВИДЕО)

На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити бяха и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

Същия ден разследващите пристъпват към окончателно неутрализиране на наркомрежата в рамките на международна полицейска операция под названието „TORTA AHOGADA“. В Испания, Нидерландия и Колумбия са задържани общо 16 лица. В действията по неутрализиране на престъпната организация взимат участие повече от 300 полицейски служители, в т.ч. на ГДБОП.

Към момента обвинените по делото лица са с мерки за неотклонение „домашен арест“ и  „гаранция в пари“. Предстои Специализираният наказателен съд да определи  дата за разпоредително заседание по делото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.

.