За стоматолога ви разказахме в разследване на NOVA

Още измамени от стоматолога д-р Ивайло Петров, за когото ви разказахме в разследване на NOVA. И зъботехници са сред десетките измамени за хиляди левове.

Изготвяне на зъбни протези и импланти само след предварително сключен договор с пациента. Това пожелаха от асоциацията на зъботехниците у нас. В документа трябва да се съдържа подробна информация за изделието, поръчителя и лабораторията, която ще го изготви. Така, според бранша ще има повече прозрачност в услугите и няма да се стига до работа в сивия сектор.

Вече от 10 години д-р Томев поръчва мостове, коронки и импланти за пациентите си от една и съща лаборатория. Поръчката става чрез попълване на талон, изготвен от фирмата изпълнител.

 

 

„В него описвам какво трябва да ми изработят, моето име, името на пациента и срокове. Този талон е точно на тази лаборатория - те са си го направили, те са ми го предоставили и аз с него работя”, посочва д-р Димитър Томев.

Без дори с талон, а с малки лисчета, написани на ръка без подпис и печат. Така други зъболекари у нас поръчват скъпоструващи импланти и протези, които после поставят на пациентите си, показват ни от Асоциацията на зъботехниците. Някои стоматолози дори разчитат само на телефонно обаждане със заявка към лабораторията, от която в замяна получават единствено фиш.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA II част: Още разкрития за зъболекаря, мамил хора с хиляди левове (ВИДЕО)

„Случаят на д-р Петров повдигна завесата за много подобни измами. Изразяваме съжаление и съпричастност към пострадалите пациенти и нашите клиенти. Аз персонално съм сред пострадалите. Благодарение на професионалния си опит успях да разбера, че съм измамен и да осъдя въпросният зъболекар. Измамен съм с около 4 000 лв.”,  обясни председателят на Българската асоциация на зъботехниците Иван Бурджев.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Задържаха зъболекаря, обвинен в измами на пациенти

Докато е вървяло делото на Бурджев срещу измамния стоматолог, той се е укривал през цялото време. Сред потърпевшите е и зъботехник от Перник, при която е работил д-р Петров. Според Бурджев пострадалите са много. Стоматологът им е поръчвал материали, но не ги е взимал.

„Според мен случаите на измамени колеги са над 10-15. Защо се случва всичко това? Необходим е документ, който да регламентира отношенията между пациент и лекар”, смята председателят на БАЗ.

Оставиха в ареста зъболекаря, обвинен в измами на пациенти

„Такъв документ е необходим, първо, защото няма да се стига до такива рецидиви с толкова потърпевши. Второ – всеки участник в този процес ще знае своите права, задължения и отговорности”, смята главният секретар на Българската асоциация на зъботехниците Стоян Котев.

По данни на бранша регистрация у нас имат само 1 700 зъботехници в цялата страна. Поне още толкова обаче попадали в сивия сектор. Ако проектът на договора получи зелена светлина от здравното министерство на светло ще останат само лицензираните фирми, категорични са от Асоциацията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е