В страни извън ЕС могат да бъдат разкрити не повече от 35

По-малко от два месеца преди изборите за нов парламент се очертава проблем - как ще гласуват българите зад граница и по-специално тези извън Европейския съюз. Причината е ограничението в броя на изборни секции, които могат да бъдат разкрити там. Най-остро това ще се усети във Великобритания.

Според изборните правила сега в страни извън Европейския съюз могат да бъдат разкрити не повече от 35 изборни секции. Ограничението беше въведено на предишните избори през 2016-а година. То беше насочено предимно към гласуването в съседна Турция.

Пет години по-късно се оказва, че ограничението ще засегне и други наши сънародници - тези във Великобритания, след като страната напусна официално Евросъюза. Ще успеят ли да упражнят правото си на глас при 35 секции се питат и  сънародниците ни в Турция, Съединените щати и особено в Канада, където има голяма българска общност.

Картината става още по-сложна и заради големия интерес на българите зад граница да пуснат бюлетина на изборите на 4-ти април. До днес заявленията от чужбина са над 48 000. Над 9 400 от тях на Острова, което според правилата означава разкриване на над 60 секции. Това обаче е невъзможно заради законодателните ограничения. Така се появят и притеснения – ще се стигне ли до опашки пред секциите и то в условията на пандемия и ще могат ли да гласуват всички желаещи.

Виктория Влаховска живее във Великобритания от седем години. Участва активно в организацията на българските избори на Острова. Този път среща проблем – ограничението за 35 секции в страни извън Евросъюза.

„Според наши изчисления, пред изборните урни ще дойдат около 50 000 български граждани, които са установени във Великобритания. А за 35 секции – това е абсолютно невъзможно”, смята Влаховска.

ЦИК: Гражданите с изтекли документи ще могат да гласуват

Ограничението за разкриване на секции заплашва големи градове на Острова да останат без изборни урни. Кризата с COVID-19 добавя още пречки в изборния ден.

„Една опашка от около 2 000 човека в секция. Вие сами разбирате – няма как да не стане струпване на хора”, добавя Виктория.

Според ограничителните мерки на британските власти събирането на много хора носи със себе си и глоби.

„Ако хората са на тротоара – те сами носят отговорност, че са струпани на едно място”, казва още тя.

Крайният срок за обявяване на листите на партиите изтича на 2 март

Затова Виктория и още над 1 070 наши сънародници от целия свят, подписали се в петиция, настояват за спешни поправки в изборните правила преди вота на 4 април. Те призоват забраната за повече от 35 секции да отпадне.

Голям интерес за гласуване от страна на българите зад граница отчитат и институциите у нас. И то 12 дни преди изтичане на срока за подаване на заявления.

„Общият им брой към днешна дата, обедно време, е бил 48 477. Според колегите на предходни избори общият брой на заявленията е бил около 45 000 – 2017 г.”, обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров.   

Избирателите вече могат да проверят номера и адреса на секцията си

Относно призивите за повече от 35 секции във Великобритания от ЦИК посочват, че законът е ясен.

„Общата норма е записана в Изборния кодекс и тя гласи, че на територията на страни извън ЕС не могат да се открият повече от 35 секции. Това е”, допълни Димитров.

„ЦИК е правоприлагащ орган. Нямаме законодателна инициатива и независимо дали имаме притеснения, или не, ние няма как да нарушим нормите в закона”, коментира Таня Цанева от ЦИК.

Така ще отпадне ли ограничението зависи от партиите в парламента и оставащите само три пленарни заседания.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.