До 9 март могат да се подават заявления за гласуване в чужбина

Избирателите, чиито лични документи са изтекли в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г., ще могат да гласуват на предстоящия парламентарен вот. Срокът на валидност на личните карти се удължава с 6 месеца. Това съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) на седмичния си брифинг.

В подвижните секции правото си на вот ще могат да упражнят хората с трайни увреждания. Предстои да бъде взето окончателно решение за гласуването на карантинираните.

До 2 март инициативните комитети трябва да предадат подписките си в СИК, а партиите и коалициите - да представят листите си. До 9 март пък могат да се подават заявления за гласуване в чужбина.

Крайният срок за обявяване на листите на партиите изтича на 2 март

На интернет страницата на ЦИК – в секция "За избирателите", всеки гражданин ще може да провери номера на секцията си за гласуване, като въведе ЕГН-то си.

За участие във вота са регистрирани 23 партии и 8 коалиции. Има 6 отказа за регистрация.

Машините за гласуване са общо 6976. 

 

 

Жребият за номерата, с които партиите и коалициите ще фигурират в избирателната бюлетина тази година, заради пандемията ще се проведе на втори март в ограничен формат.

В залата ще се допуска по 1 представител на партия и до двама за коалиция.

Част от партиите вече са подали в Районните здравни инспекции по места списъци с кандидати за членове на секционни комисии и ваксинирането им е в ход.

Вече са ваксинирани всички желаещи членове на СИК. За тях са осигурени и втори дози от ваксините, които са им поставени.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.