Това се налага заради скок в броя на заразените

18 са вече областите в страната, които отчитат заболели над 300 на 100 000 души. Здравните власти препоръчаха онлайн обучение за големите ученици във всички критични места.

Новината идва на фона на нов обрат около мерките в страната. Само няколко часа след като ограниченията влязоха в сила, в Благоевград отново отвориха фитнесите, а във Варна отмениха всички наложени от днес забрани.

Още градове затягат мерките за борба с коронавируса (ОБЗОР)

От днес в София и областта се спазват стриктни правила на пазарите и тържищата, където се събират повече хора. Задължително е носенето на маски, а движението е еднопосочно. Учениците от 5 до 12 клас в по-голямата част от страната вече преминаха на онлайн обучение.

Новите мерки изненадаха част от посетителите на Женския пазар в София и въпреки че бързо разбраха, че трябва да носят маска, голяма част от тях я оставиха под носа. Неправилното поставяне се наказва с глоба от 300 лв.

СНИМКИ ОТ ПАЗАРИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Голям проблем се оказа и еднопосочното движение. Стриктната организация за спазване на мерките доведе и до образуване на опашка от чакащи, която обаче се движеше бързо.

Междувременно в няколко области на страната учениците от 5 до 12 клас вече преминаха на онлайн обучение. Така, след като за кратко успя да се види със съучениците си Калоян отново се върна на стола вкъщи. „Големия проблем е, че последните няколко седмици се правят големи скокове от онлайн към класно и се изгражда режим, който после се маха”, коментира той.

„Тази година за всички беше много трудна, необичайна и независимо дали ни харесва или не трябва да спазваме всички противоепидемични мерки. На този етап това е най-разумното решение”, казва Миглена Манчева.

До решението за онлайн обучение се стига заради ръста на карантинирани в училищата.

И докато на едни места затягаха мерките, на други се отказаха от въвеждането на стори ограничения. Вчера във Варна решиха да затворят кина, галерии и музеи. Днес обаче изненадващо заповедта беше отменена. „Взех решение да се върне провеждането на всички тези културни събития, но при спазване на всички стриктни мерки. Тоест ще изкарам всички държавни администрации, с контролни функции, да се спазва стриктно заповедта”, заяви областният управител на града Стоян Пасев.

БОРБАТА С COVID-19: По-строги мерки и ваксинация на записалите се онлайн в страната

В Благоевград след протести също взеха решение да отворят фитнесите и моловете. 

Репортери: Мариана Торманова, Румен Бахов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК