Те ще се проведат по график

Матурите ще се проведат по график, а от тях няма да отпада учебен материал за учениците в 12 клас.Това обяви пред NOVA началникът на регионалното управление по образование в София - Ваня Кастрева.

Кои ученици се връщат в клас от 12 април?

Учебната година ще приключи в срок, но с уговорката - ако броят на заразените остане на сегашните си нива. На училище до 23 юни ще бъдат децата от 1-ви до 3-ти клас. До 30-ти юни тези между 4-ти и 11-ти клас, а 12-класниците традиционно завършват първи на 14-ти май. Ако обаче учебният материал не е взет пълноценно, всяко училищно ръководство може да удължи срока за провеждането на занятия. Учениците, които не са смогнали с взимането на уроците, ще учат и през юни. 

 

 

"Тези от класовете, които имат затруднение да учат, реално до края на месец юни ще могат да продължат учебния си процес. Тези от учениците и класовете, които учиха ефективно, ще имат занимания по интерес - разхождане в града, парка, за да може да се социализира целият клас във времето, когато това беше невъзможно да се осъществи", обясни Диян Стаматов, който е директор на 119 СУ в София.

Всяко училище ще може да удължи учебната година според потребностите си, както се случи и през миналата.

 

 

"Беше дадено като възможност - за трите седмици занимания по интереси, които могат да се случат в рамките на учебната година и по-този начин да се измести графика. Някои училища се възползваха от това", обясни Кастрева.

Тя потвърди, че е възможно след подаване на заявление детето да остане на онлайн обучение. Трябва родителите да осигурят техническа възможност това да се случи. Над 1000 са тези случаи в София.

„Трябва да гарантираме спокойствието на родители, защото когато човек е тревожен, резултатите не са добри. Дванадесетокласниците нямат основание да искат редуциране на учебния материал, защото те отдавна знаят за зрелостните изпити. Въпрос на организация и мотивация е да се подготвят за тях. За мен дискусията за намаляване на учебния материал е демотивираща. Вече е късно тепърва да казваме кое отпада от материала - смятам, че ще е нечестно спрямо тях”, коментира Кастрева.

Ясни са датите за отложените състезания и ученическите олимпиади

Не е поставен и въпросът за промяна на датата за матурите. При добра епидемична ситуация те ще се проведат по график. Според Кастрева ефективността на онлайн обучението зависи от домашната среда, но категорично не значи неучене.  Отговорност на учителите е да бъдат във връзка с родителите, за да се намалят дефицитите.

„Щом могат учениците да се обучават присъствено, според мен е добре паралелно да се обучават и в образователните центрове”, добави тя.