Те бяха обявени от министъра на образованието

Учениците от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи от понеделник, 12 април. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Кога и как ще се върнат учениците в клас

"Присъственото обучение ще бъде по схемата от преди 22 март, т.е., заедно с най-малките учениците, в клас се връщат и 7, 8 и 10 клас", поясни той.

Ако ситуацията позволява, от 26 април присъствено ще учат 5, 9 и 12 клас. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната година - в средата на май. За учениците от 6 и 11 клас е заложено да се върнат в училищата от 17 май. 

"Това няма да го видите в заповедта, тъй като тя ще обхване периода на извънредните мерки - тоест до 30 април. Подчертавам, че всичко е силно зависимо от общото решение за налагане на мерки. Като цяло ситуацията в системата на образованието е следната: при съпоставими общи стойности спрямо ноември, ситуацията е близо два пъти по-добра. Два пъти по-малко са заразените учители и ученици", каза още Вълчев.

График е изготвен за 12 седмици напред и в него приоритет е присъственото обучение на учениците от 7 и 12 клас. Той обаче е условен и може да се променя спрямо обстановката в страната.  

Така, учениците от 6-ти и 11-ти клас се оказват с най-малко време в класните стаи преди края на годината, а това притеснява родителите. Сред тях е и журналистът от БНР Силвия Великова, която има шестокласничка.

“На практика, тя е ходила не повече от месец в шести клас. Аз добавям и втория цял учебен срок миналата година, в пети клас. Така че моето дете година и половина е на практика извън училище. За образователното министерство очевидно точно този випуск 6-ти клас и точно тези 11-класници не са приоритет”, категорична е Силвия Великова, родител на ученик в 6 клас.

Според Силвия, този нов режим на живот оказва негативно влияние върху дъщеря й.

“Аз виждам как се промени моето дете за тази една година и половина. Как искаше да се върне в училище, а сега вече не иска. Какви са новите й навици, които със сигурност не са навиците, които трябва да има едно дете на 12 години, на колкото е тя”, посочва Великова.

Министърът коментира и предложението на омбудсмана за отпадане на външното оценяване след 4 и 10 клас. 

Ще учат ли децата до пролетната ваканция (ЗАПОВЕД)

„Изпитите са част от процеса на образование. И външното, и вътрешното оценяване мотивират учениците да учат. Лесно можем да се хлъзнем по линията на образователния популизъм - това означава да отменим първо външното оценяване, после - вътрешното, а след това - и отсъствията. Но целта е да направим децата знаещи и можещи”, добави той.

Вълчев беше категоричен, че няма изоставане в тематичното разпределение, въпреки това ще се направи анализ.

От понеделник е бъдат възстановени дуалните форми на обучение в предприятията, както и практическите занятия и индивидуалните изпити и дейности.