На първия етаж е и детската градина

Завръщането на децата обратно в клас се оказа истински празник във Велинградско. Над 100 деца от 9 велинградски села днес за първи път прекрачиха прага на новото си училище. Изграждането на сградата продължи две десетилетия.

Вълчев: Надявам се следващата учебна година да е присъствена

Зелиха е майка на две деца. По-голямото е в предучилищна група. За нея както и за останалите 100 родители в село Биркова новото училище е повод за радост, защото слага край на ежедневните тревоги за децата им.

„Старото училище е плашещо. То буквално е пред срутване”, казва тя.

Строежът на училището продължава 20  години. Причината за забавянето - липса на финансови средства. Сега, за довършването му, от хазната са дадени 2 и половина милиона лева. Сградата е на 4 етажа и модерно оборудвана. В нея ще учат 250 деца. 

„И ние докоснахме Европа. Досега се отоплявахме на дърва, а сега вече имаме парно отопление.  Децата ще се възпитават и обучават на прекрасни чинове, които са интерактивни, имаме и компютри”, казва директорът на ОУ”Петър Берон” Муса Чолаков.

На първия етаж е и детската градина.

Сега за първи път децата ще имат свободен достъп до дезинфектанти, както и до електронен термометър, нещо което в старото училище не познават.