Хора с по-светла кожа, изложени на пряка слънчева светлина, са най-честите обекти на тези образувания

Знаете ли, че бенки и лунички могат да се видят не само по кожата на тялото, но и в очите? Колко опасни са тези пигментации и какво е тяхното лечение разказва д-р Яни Здравков, началник на второ очно отделение към Клиниката по очни болести в "Александровска".

Офталмологът обясни, че бенките и луничките са пигментни лезии, които произвеждат меланин. Основната му роля е защитата от UV радиацията. Той е отговорен и за определяне цвета на кожата.

"Бенките и луничките са доброкачествени образувания. Най-често се забелязват по клепачите и бялото на окото. Хора с по-светла кожа, изложени на пряка слънчева светлина, които не са взели мерки за защита, са най-честите обекти на такива образувания", каза д-р Здравков.

ЗАД МАСКАТА: Офталмологът, който свири на гайда от 7-годишен (ВИДЕО)

По думите му един от симптомите симптом може да е временна загуба на зрението. А първите стъпки при преглед са да се снеме зрителната острота на пациента и да се измери вътреочното налягане.

"От съществено значение е навременното периодично заснемане на периодичните лезии, може и с обикновен фотоапарат. При излагане на слънчеви лъчи може да растат на големина", разясни той.

"При различните видове лезии има различни шансове за превръщане в злокачествено образувание, като най-големият процент е 20 при първично придобитата меланоза с атипия", заяви специалистът.

Според него между 6 и 12 месеца е периода за посещаване на офталмолог.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.