Скулптурата се издига в градчето Голс редом до тези на други именити личности

Не са толкова много местата в Европа и по света, където сънародниците ни зад граница могат да отдадат почит към Христо Ботев пред негов паметник. Българите в Австрия имат тази привилегия от 22 години. Дължим това на двама интелектуалци – австриец и българка.

Градчето Голс се намира в австрийската област Бургенланд. Районът е известен с хубави вина, а за българите - и с единствения бюст на великия поет и революционер в тази част на Европа. Поставен е сред цяла плеяда именити личности – австрийският канцлер Бруно Крайски, композиторите Йохан Щраус, Хайдн, съвременни музиканти и общественици. Заради известните имена, нарекли мястото - вип парк. Парк, под егидата на ЮНЕСКО.

ОТ ЛОНДОН ДО ОКОЛЧИЦА: Двама българи се прибират у нас специално за 2 юни

„Като Христо Ботев, не. Има много други големи личности, но не и национален герой от мащаба на Ботев“. Това заяви Ханс Шрамел – кмет на град Голс в отговор на въпрос дали има и други национални герои в парка.

Идеята за скулптурния парк и за поставянето на бюст на революционера е на австрийския професор Ник Дитц. Като представител на ЮНЕСКО идвал неведнъж в България. Следял работата на мнозина български художници и скулптори, които излагали свои творби в неговата галерия. Заслугата, обаче е и на известната българска пианистка професор Мими Дичева, дългогодишен председател на културно-просветната организация „Кирил и Методий“ във Виена.

Калофер чества Деня на Ботев (ВИДЕО)

Дългото приятелство между двамата и споделянето на идеи, довело до проекта за паметник. Осъществил го скулпторът Куньо Желев през 1999-та. Двамата приятели – австриец и българка, вече не са между живите, но повече от две десетилетия паметникът събира хората.

„Всяка година хората от града, заедно с българската общност в Австрия отбелязваме втори юни, Денят на Ботев“, посочва още градоначалникът на Голс.

Не само българи от Австрия и близките държави, но и туристи от целия свят посещават мястото и разглеждат паметника на Ботев, заедно с останалите значими исторически фигури в парка.

Редактор: Станимира Шикова