Въз основа на него САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков

САЩ наложиха санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и на всички, свързани с тях фирми и организации. Санкциите са въз основа на закона „Магнитски”. Какво обаче представлява този закон?

Той носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който разкрива мащабна корупционна схема и който умира при неязяснени обстоятелства в руския следствен арест. Първоначално законът „Магнитски” налага финансови и визови санкции върху отговорните за смъртта на юриста. По-късно американските конгресмени решават законът да разшири обхвата си и да санкционира нарушители по целия свят.

Така днес „Магнитски” позволява на САЩ да налага санкции на политици, държавни служители и подпомагащи ги лица, които - според американската администрация - нарушават човешките права или са замесени в мащабна корупция в целия свят.

Какви реално са последствията? Налага се конфискуване или замразяване на банкови сметки и транзакции на санкционираните лица и техни близки. Като това се отнася не само до авоари на територията на САЩ, но и по целия свят, ако те са в долари или съответната банка работи с американска финансова институция.

Бившият външен министър Милен Керемедчиев определи закона „Магнитски” като икономическо убийство.

„Всички компании които имат банкови сметки там биват блокирани. Всички международни преводи в долари или кореспондират в долари ще бъдат блокирани т.е от Дубай изпращам до Сингапур сума и тя се приравнява в долари тя ще е блокирана”, посочи той.

„Това е политически акт. САЩ рязко влизат в политиката на България. Явно в България на политическата сцена ври и кипи и явно предстои промяна на изборите”, допълни още той.

Цветан Василев сезира властите в САЩ закона „Магнитски" през 2017 г.  

Името на бизнесмена и бивш депутат Делян Пеевски не за първи път се свързва със закона „Магнитски". През 2017 година банкерът Цветан Василев стана първият българин, обърнал се към властите зад Океана с жалба по този текст. В нея той обвини именно Пеевски като един от хората, пряко отговорни за фалита на Корпоративна търговска банка.

САЩ С БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИ САНКЦИИ: Какво се очаква от българските власти

„Възможно е да са използвани документи и информация, която е събрана по казуса, който е започнал по съответната апликация на Цветан Василев. Всичко това освен финансова, има и репутационна стойност, така че е възможно да се очакват и други санкции, ако от страна на Съединените щати се навлезе дълбоко в информацията, която е представена пред съответните държавни органи", коментира адвокатът на Цветан Василев Константин Василев.

„Как ще повлияе и какъв е бизнесът на Делян Пеевски, не мога да кажа, защото неговият бизнес е доста сенчест и много хора имат представа какво представлява. Но аз считам, че всичко това ще повлияе много силно на евентуалните бизнес възможности на този човек”, каза още той.

ВСИЧКО ЗА НАЛОЖЕНИТЕ ОТ САЩ САНКЦИИ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ" ЧЕТЕТЕ ТУК