Бившият министър на икономиката от правителството на Симеон Сакскобургготски говори пред Диана Найденова в "Карай направо"

„Според мен горе-долу, откакто сме влезли в ЕС, темите за икономическа политика, думите – инвестиции, бизнес, капиталови пазари, реформи -  почти са изчезнали от действията на политиците.  Икономиката си кара по инерция. Политиците си имат доста друг дневен ред, в който други неща са по-интересни. Но компетентността и визията в областта на икономиката, бизнеса и инвестициите е на по-заден план. По-лошото е, че не виждам различно напред”. Това заяви пред Диана Найденова в "Карай направо" бившият министър на икономиката от правителството на Симеон Сакскобургготски - Николай Василев.

Той подчерта, че подкрепя напълно действията на служебния министър на икономиката по отношение на Българска банка за развитие, а именно първо да се осветли ситуацията, която в момента е доста драматична. „Подкрепям идеята му за лимит от 5 млн. лева, но ако той спре само дотук – след време едно друго правителство ще започне да прави каквото си знае и след 10 години ще си задаваме същите въпроси”,  категоричен е Василев.

Николай Василев: Няма изявена икономическа политика в България (ВИДЕО)

Според него не е трябвало да има държавна банка изобщо. „Ако икономическият министър отиде по-далече и каже, че според него – дори той да не го направи, защото мандатът му е кратък,  да каже, че според него  банката трябва да се приватизира и държавата няма нужда от нея – то тогава трябва да го подкрепим. Ако той не го направи, това означава, че няма намерение нищо друго да прави”.

Василев подчерта, че според него няма нужда от такава държавна банка, защото тя е също като останалите държавни предприятия. „Където е имало държавни компании в условията на прехода последните 32 години  винаги историята е една и съща. Те може по едно време да са печеливши. Но идва едно следващо правителство, което ще ги оплеска. В крайна сметка те винаги завършват по един и същи начин”.

ББР не даде кредитните досиета на Одитния комитет (ОБЗОР)

Проблемите с държавната банка са няколко. „В България има достатъчно голям брой частни банки и пари в държавата има много. Кредитите на банковата система растат всяка година рекордно като количество. Всяка една фирма, която заслужава и може да си уреди кредит от частна банка – тя може да си уреди такъв кредит и изобщо не е работа на държавата и на икономическия министър да се занимава с този въпрос. Когато обаче държавата има банка се случват следните неща. Първо – тези малки и средни фирми, които не могат да вземат кредит от частни банки, те и от тук няма да вземат кредити, защото не са близки до съответната управляваща партия, не искат да дават рушвети, нямат обезпечения – и те няма да вземат кредит. Само така работи банката. А това означава, че тя е всичко друго, но не и банка за развитие. Тя е банка за развитие на няколко олигархични групи”, заяви бившият икономически министър.

И допълни: „Пазарна икономика, в Източна Европа, в годините на прехода – забравете за ефективни държавни предприятия. За мен най-добре работи тази част от икономиката, която е в частни сектор и няма нищо общо с държавата”.

Здравният министър предлага удължаване на епидемичната обстановка

По думите на Николай Василев на фона на текущата ситуация с пандемията има една част от икономиката и бизнеса, която работи и не иска нищо от никого. „Това е тази част от икономиката, на която трябва да благодарим. Тя работи повече от преди и в трудни условия работи с още по-големи сили. Плаща данъци и осигуровки. Държавата събира нелоши приходи и благодарение на тези хора, държавата стои добре. Има немалко сектори, които пострадаха жестоко от пандемията, които бяха подкрепени в известна степен, но пропищяха още първите две седмици от локладуна. Как ще си управляваме бизнеса, ако не можем да издържим няколко седмици. Държавата взема кредити, за да подкрепя тези хора – частично. От тях обаче не чух и една дума на благодарност”, заяви той.

Бившият икономически министър беше категоричен, че ваксинирането трябва да напредне мощно и всеки, който иска да се ваксинира – да го направи. „Така много скоро мерките ще могат да приключат и всичко да започне отначало. Икономиката да си работи”, подчерта Василев.

Целия разговор гледайте във видеото.