Според д-р Стойчо Кацаров опасността все още не е отминала

Здравният министър предлага удължаване на извънредната епидемична обстановка с още два месеца. Според д-р Стойчо Кацаров опасността все още не е отминала и ако няма по-масова вакиснация на населението рискът от четвърта вълна е голям.

Удължаването на обстановката се налага, за да продължи действието на мерките срещу вируса, включително и на социалните. Това обаче не е единствената причина.

„Удължаването се налага не толкова заради броя на новозаразените, който не е толкова висок, а заради опасността от нови щамове”, обясни д-р Кацаров.

Спадът на новозаразените и хоспитализираните обаче не бива да ни успокоява, категоричен е здравният министър.

„Единственият ефективен начин да се ограничи заразата си остава ваксинацията и затова моят апел към хората е да се ваксинират, тъй като рискът от нова вълна есента съществува”, каза Кацаров.

Висок брой излекувани от COVID-19 за ден

Няма как да се прогнозира кога ще постигнем колективен имунитет, защото не ясно колко хора са се срещали с вируса. За тази цел министерството започва проучване.

„На представителна извадка от хора да се изследват антитела, клетъчен имунитет. То също не дава 100% гаранция, но с много по-голяма сигурност ще можем да кажем колко хора имат защита и при сегашния темп на ваксинации ще можем да кажем кога ще се постигне колективен имунитет”, каза още здравният министър.

В България е открита мутация на COVID-19 от "особено значение"

Междувременно се обмислят нови промени за подпомагане на туризма.

„Безплатно тестване на идващите. Трябва да сме много внимателни, защото ако допуснем епидемичен взрив в този период - край на туризма”, смята Кацаров.

А по-всичко личи, че Националният оперативен щаб остава в историята.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК