Паник атаки! Изходи от състоянието

Д-р Владимир Симов е психиатър, психотерапевт и хипнотерапевт. От години практикува в чужбина. Първоначално във Великобритания, а по настоящем във Франция. 

"Бяха направени редица проучвания, които показват, че по време на пандемията от COVID-19 са се увеличили състоянията на тревожност, както и на депресията, а тези страдащи се делят на две групи - такива, които досега никога не са имали психични разстройства, и вторите, които са страдащи от тях от дълго време", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS д-р Владимир Симов, психиатър, психотерапевт и хипнотерапевт.

Интересното за специалиста е, че новите болни са силно засегнати от подобни разстройства, докато досега страдащите са значително по-малко като проценти.

Обяснението за психиатъра е много ясно - досега болните са свикнали с изолация и рестрикции, докато за ттези, които за пръв път се срещата с болестта, ограниченията са нещо значително стресиращо ново в живота им.

Лекарят информира, че проследяването на пациентите се е засилило, което е минимизирало изострянето на състоянията.

Д-р Симов разясни, че паниката и страхът са бърза реакция, свързана с някаква опасност, това е стара реакция, еволюционно вградена в нас и е начин животното или човекът да се предпази от непосредствена опасност, докато тревожността е хипотетичен страх, изстрелян в бъдещето, който може да се случи или да не се случи, но се превъръща в доминанта в живота на човека, на която той се подчинява ирационално.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.