Ники Василковски ни отвежда до гъстите гори на Странджа планина

Наричали са я „Карамлък” или „Тъмната река”, но зад тези страшни имена всъщност лениво тече живописен приток на Велека, прорязващ гъстите гори на Странджа планина. Реката и близкото село са кръстени на младежите, които в средата на миналия век построили пътя по течението.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Къде се намира "Българският Стоунхендж"

Само на час път с кола от Бургас и на 30 минути от Малко Търново се намира село Младежко. Там, където шосето свършва, човек потъва в зеленината край реката. Пътеката се шмугва сред дебелите сенки на дърветата по серия дървени мостчета, където бързо можете да осъзнаете защо реката преди години е била известна като „тъмната”. Тя и  вирчетата в близост  до селото са като извадени  от приказка. Вижда се онзи синьо-зеленикав оттенък, който е показател за варовитост.

Разклонение по основната пътека предлага разходка до няколко места, откъдето можем се полюбуваме на зеления рай от високо. Поемаме по единствения по-стръмен участък на маршрута. Наоколо кипи от живот - по оголените и напечени от слънцето камъни лесно можем да се натъкнем на змии и гущери. Усещайки човешката близост, влечугите рядко позволяват среща  отблизо.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Тайните на крепостта Овеч край Провадия (ВИДЕО)

По табелите може да се ориентирате към една от изградените панорамни площадки. Наречена е „Замъкът”, а конструкцията ѝ напомня за древна историческа наблюдателница. Изкачването е стръмно, а след дъжд би могло да бъде и опасно. Ако тръгвате с деца, по-добре си спестете това отклонение. От „Замъка” се разкрива панорама на 360 градуса. Виждат се и къщите на село Младежко. По чукарите наоколо е и „Голямото кале”, най-голямата ранновизантийска крепост в Странджа.

Обратно по прохладните брегове на река Младежка тръгваме да търсим нейните извори нагоре по течението. Следваме пътеката и там, където реката се разделя, хващаме десния приток. Малко след разклонението се явява последният дървен мост, а до него - бликащата от склона вода. Изворът е в камъните под голямо дърво и има впечатляващ  дебит.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Разходка по девствените брегове от Калиакра до Тюленово

Водата е кристално чиста, природата в района е особено обаятелна и девствена. Ако не броим табелите и дървените мостове, не остава нищо, което да напомня за каквато и да било човешка дейност. Такава обаче е имало още от античността, когато хората са потърсили убежище в пещерите. Край изворите на реката виждаме няколко от общо 19 пещери. Известни са като „Леярниците”.