Според министерството не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове

Здравното министерство ще сезира прокуратурата за злоупотреби с поръчки на маски, лекарства и респиратори. Проверка във ведомството е показала липса на прозрачност в процедурите, с които страната ни е купувала консумативи в началото на извънредното положение. Направените поръчки са за няколко милиона лева.

Става дума за сключени през март и април 2020 г. договори между страната ни с Турция и с Китай за доставка на 50 дихателни апарата, близо милион защитни маски и над 170 000 броя хидроксихлорохин. Те са били платени с пари от държавния бюджет, преди да започне отпускането на европейските средства за справяне с пандемията. Според обвиненията на здравното министерство поръчките са правени без съгласуване със съответните експерти и на по-високи цени от реалните.

Без маски на открито в Италия от 28 юни

По време на брифинг на Националния оперативен щаб през март миналата година бившият премиер Борисов съобщи, че в кратки срокове България ще набави от други държави най-необходимите медикаменти, предпазни средства и апаратура.

„Взехме решение, междудържавно споразумение, междудържавен договор, подписан от министерство на здравеопазването, за закупуване на 1 милион маски и 50 респиратора директно с държавната компания с решение на МС. Целево държавата ще сключи договори съответно по най-прозрачния начин”, заяви на 27 март 2020 г. бившият премиер Бойко Борисов.

Проверка на новото ръководство на здравното министерство показала, че поръчките са били подписвани от бившия заместник-министър Жени Начева и внасяни от тогавашния министър Кирил Ананиев, без спазване на  административните процедури. 

„Няма никакво съгласуване с нито една дирекция. Смятаме, че това си е предпоставка за някакви корупционни действия”, заяви зам.-министърът по здравеопазването д-р Димитър Петров.

Договорите били без клаузи за неустойки, липсвала и информация откъде са идвали офертите.

„Няма никакви данни да са поставени дори минимални изисквания за тези респиратори, както и за личните предпазни средства. Първата доставка, въпреки че е била за болниците, е касаела нестерилни маски”, обясни д-р Петров.

Според адвокати по медицинско право макар и в условия на извънредно положение правилата не могат да се нарушават.

„Все пак се разходва публичен ресурс и трябва да има ясно разписани процедури и макар и в условия на извънредно положение тези процедури трябва да се спазват, за да има прозрачност и да е ясно как се разходват тези публични средства”, заяви д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

И още от проверката - дихателните апарати, купени миналата пролет, са били на по-високи цени от тези в други държави.

Испания облекчава режима за влизане на българи в страната

„Те са купени на цена от 60 000 лева, докато след това са доставени европейски респиратори на цени между 20 и 30 хиляди, т.е. касае се за поне двойна и тройна цена от нормалното”, смята зам.-министърът.  

„С тези забавяния, с тези цени и с това качество, вероятно би могло да се набавят по-добри апарати, по-добри предпазни средства. Вярно е, че тогава имаше суматоха. Просто се действаше изключително хаотично, необосновано. Никой не беше подготвен, но това не е оправдание”, смята Мария Петрова

Бившите управляващи от ГЕРБ заявиха, че на този етап няма да коментират казуса.

От здравното министерство съобщиха, че най-късно до утре сигналът ще бъде внесен в прокуратурата.