Каква е ралзиката между шеф и лидер?

„Тормоз“ и „насилие“ не са сред термините, засегнати в Кодекса на труда. Там липсват и средства за справяне с тях. Това, че законодателството мълчи, значи ли, че на работното място няма агресия? И ако тормозът е факт, как бихме могли да се справим с него? В ефира на предаването "Социална мрежа" темата коментира психотерапевтът Димитрина Митрева.

"Всяко едно дискриминиране на служител влиза в определенията "тормоз" и "насилие". Най-често тормозът е сексуален, но съществува и такъв на расова основа, на база сексуална ориентация, бременност и много други", обясни Митрева.

Подходът на агресорите е различен - директен, завоалиран, психически, по електронен път. Има обаче и несъзнателен тормоз, който се случва при началници с много изисквания и високи очаквания, които не могат да бъдат изпълнени от служителите.

Повечето хора, които упражняват такова насилие, са нарцистични. Може да бъдат и харизматични, външно са уверени, а вътрешно - несигурни. Понякога стават агресивни и губят контрол. Толерират всичко, което се вписва в тяхната концепция, включително и доносниците.

Потърпевшите от такова поведение могат да придобият чувство за малоценност, да искат да напуснат работното си място или да бъдат понижени. Митрева препоръчва на жертвите на тормоз да потърсят съдействие от по-висшестоящ, ако това е невъзможно, или да се обърнат към Комисията за защита от дискриминация и съда.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.