За разлика от ходенето, при колоезденето са ангажирани около 70% от мускулите на тялото

Най-добрият начин да спортуваш на въздух се оказва колоезденето. Според кинезитерапевта Станислава Андонова карането на колело пази сърцето  здраво, топи килограмите и зарежда положително, особено ако се практикува сред природата. Какви са обаче правилата за извличане на максимални ползи от него?

По нейните думи е установено, че колоезденето намалява телесното тегло, а оттам косвено подобрява е работата на сърцето.

"Чрез карането на колело се учестява дишането, после сърдечна та дейност, а транспортът на кислород е много по-ускорен. За разлика от ходенето, при колоезденето са ангажирани около 70 % от мускулите на тялото", обясни специалистът.

Кой е най-екологичият начин за придвижване в Европа

Според нея при хора със сърдечно-съдови проблеми плуването, разходките и колоезенето са препоръчителни, но зависи и от общия му здравен статус, степента му на тренираност, възрастта и придружаващите заболявания.

"Редовното каране на колело удължава продължителността на живота с до 5 години, премахва стреса, сърдечно-съдовите заболявания, снижава кръвната захар и артериалното налягане. Подобрява и еластичността на кръвоносните съдове", сподели кинезитерапевтът.

Тя уточни, че карането на колело е полезно когато се прави на места, където въздухът е по-чист. И препоръча на прекаралите коронавирус сутрин рано след валежи да излизат да карат колело.

"Карайте колело, ще се чувствате здрави и по-красиви", посъветва Андонова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.