Иво Даскалов беше обвинен и за причиняване на катастрофа с трима загинали

Оставиха в ареста Иво Даскалов, по прякор Лудия. Той е обвинен в отвличането на Фарук Манаф, за който ви разказахме в разследване на NOVA. От прокуратурата посочиха, че към мъжът е проявена особена жестокост, а деянието е извършено от четирима души, сред които бившият началник на Трето РУ на МВР в Пловдив Самуил Хаджиев и неговия служител Атанас Качаков.  

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Говорят жертвите на полицейски произвол в Пловдив (ЧАСТ I)

пелативните магистрати прецениха, че определението на Окръжен съд – Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Даскалов е законосъобразно и обосновано. Налице са данни за извършеното престъпление, които се откриват в показанията на пострадалия Фарук, както и на задържания Данаил Димитров,  които са достатъчно, за да се направи обосновано предположение за съпричастност на Даскалов към деянието, за което му е повдигнато обвинение.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Говорят жертвите на полицейски произвол в Пловдив (ЧАСТ II)

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, има опасност той да извърши друго престъпление. Тази опасност произтича от лошите му характеристични данни, тъй като е осъждан два пъти до сега, както и от механизма на извършване на отвличането.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно. За престъплението, което Даскалов е извършил, законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Близки на загинали при катастрофа на протест

Припомняме, че Даскалов бе обвинен за това, че предизвика катастрофата на Околовръстния път на Пловдив, при която загинаха трима души. Апелативен съд – Пловдив обаче отмени взетата от Окръжния съд мярка за неотклонение "задържане под стража“ и му определи "парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. Това стана причина за протести пред Съдебната палата.