Правосъдният министър обяви, че е готов да задейства процедура срещу главния прокурор

Пет дни преди вота акциите срещу купуването на гласове продължават, а напрежението между МВР и Прокуратурата се засилва. Правосъдният министър Янаки Стоилов обяви, че е готов да задейства процедура срещу главния прокурор, ако вътрешният министър внесе сигнал срещу Гешев.

На практика, това би било без прецедент в 30-годишната история на ВСС. Междувременно служебната власт взе на прицел и образованието.

Двама ръководители на регионалните управления са уволнени дисциплинарно, а мащабна проверка тече в общо седем звена на ведомството. Ключова реформа започна и в здравеопазването.

По закон министърът на правосъдието е единственият представител на изпълнителната власт, който може да поиска дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

„Ще анализирам сигнала, който ще изпрати министър Бойко Рашков, ще преценя неговата допустимост”, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

Правосъдният министър: Изборите са на дневен ред, Прокуратурата и МВР да си взаимодействат (ВИДЕО)

Пред NOVA вътрешният министър Бойко Рашков каза, че не може да се ангажира със срокове кога ще е готов със сигнала. Но потъврди, че става дума за главния прокурор Иван Гешев и частично за други прокурори. На практика, ако бъде задействана процедурата, това ще е абсолютен прецедент в историята.

„В 30-годишния период, който функционира ВСС, не е имало реално такава процедура за предсрочно прекратяване на пълномощията на един от тримата големи”, каза Наталия Киселова, преподавател по право в СУ „Св. Климент Охридски”.

Процедурата обаче може да отнеме и година, прогнозират юристи. По закон, дали главният прокурор ще бъде наказан първо решават трима членове от Прокурорската колегия, избрани на случаен принцип. А след това евентуалното наказание се гласува и в Пленума от двете колегии на съвета.

„Пленумът на ВСС има две възможности – да отхвърли наложеното наказание или да предложи на президента отстраняване от длъжност. И в двата случая предложението до президента се отправя със 17 гласа от членовете на ВСС”, обясни още Киселова.

Прокуратурата образува над 200 преписки за изборни нарушения

Има и някои особености. За нарушенията, за които може да бъде търсена отговорност, текат срокове.

„Има и сравнително кратки срокове за извършените нарушения – до 3 години от извършването и 6 месеца от узнаване на нарушението”, каза още Киселова.

От Висшия съдебен съвет не коментираха темата за дисциплинарно производство срещу главния прокурор. Прокурорската колегия обаче реагира с остра декларация срещу вътрешния министър. Той поиска уволнения за прокурори, нарушили закона. Според ВСС нападките са необосновани, а риториката на министъра – предизборна. За помирение между прокуратурата и МВР намекна и Янаки Стоилов.

„Надявам се въпреки противоречията Прокуратурата и МВР да взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове за разлика от предишни избори”, каза министърът на правосъдието.