Наложи се полицията да използва сълзотворен газ

Безредици избухнаха в Париж по време на протест срещу мерките за борба с коронавируса. Няколко хиляди демонстранти скандираха срещу здравните сертификати и изискването за васкинация преди посещение в барове, ресторанти и киносалони. Някои от тях замеряха полицаите с бутилки. В отговор полицията пусна сълзотворен газ. 

ЗА 24 ЧАСА: Над 1,7 млн. души запазиха часове за ваксинация във Франция

Наред с мерките, които бяха обявени от президента Еманюел Макрон, има идея, която предизвиква много дебати. Предвижда се 10-дневна карантина за всеки, който даде положителна проба за коронавирус. В правомощията на полицията ще бъде да взима проби от случайни граждани. Протестиращите определиха мярката като репресивна.

РАСТЯЩ БРОЙ СЛУЧАИ: Европа въвежда нови ограничения

"Аз съм категорично против здравния пропуск, защото намирам за абсурдно да се ваксинирам, само за да мога да пия кафе или да се кача във влак. Това е лудост", заяви жителката на Париж Кати. 

"Реших да протестирам днес, за да покажа, че съм против здравния паспорт. Това е напълно недемократична и произволна мярка. Насочваме се все повече към диктатура", категоричен е и Жан-Луи.