Франция прави първи стъпки към задължителната ваксинация

В разгара на летния туристически сезон в Европа се затвърждава тенденцията за трайно увеличение на новозаразените с COVID-19. Влошаването на епидемичната обстановка се дължи на бързото разпространение на по-заразния вариант "Делта". За да овладеят вълната, в някои държави правят ваксинацията задължителна за медицинския персонал. 

От петък, 16 юли всички развлекателни заведения на закрито в Гърция ще работят само за ваксинирани срещу COVID-19 клиенти. Въвеждането на мярката обяви в обръщение премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис. От 1 септември става задължителна ваксинацията за медицинските служители. Мицотакис обаче изключи категорично вероятността от всеобщи забрани.

Франция също прави първи стъпки към задължителната ваксинация срещу коронавируса. Президентът Еманюел Макрон обяви срок до 15 септември, в който всички здравни работници и служители в контакт с уязвими хора трябва да се ваксинират. След това ще се прилагат санкции.

„В зависимост от развитието на ситуацията, трябва без съмнение да се замислим за задължителна ваксинация на всички французи. Страната ни е изправена пред завръщане на епидемията, което засяга цялата територия”, каза Макрон.

От началото на август ще бъде въведено използването на здравен пропуск за достъп до ресторантите, баровете, до самолетите и до влаковете. Още от 21 юли здравният пропуск ще се изисква за достъп до събития с повече от 50 души и за развлекателните и културните обекти.

„Положението сега във Франция е под контрол, но ако не действаме още от днес броят на новите случаи ще продължи бързо да се увеличава и ще доведе неизбежно до хоспитализации през август”, добавя Макрон.

На фона на растящите новозаразени, британският премиер Борис Джонсън потвърди, че на 19 юли Англия ще вдигне последните оставащи в сила ограничения, въведени заради коронавируса. Той обаче отправи призив за предпазливост.

„Пандемията не е приключила. Тази болест продължава да крие рискове за вас и за вашите семейства. Няма как просто да се върнем от понеделник 19 юли към живота, който водехме преди COVID-19”, каза Борис Джонсън.

За да забавят разпространението на коронавируса, властите в испанските туристически области Каталуния и Валенсия въведоха нови ограничения на нощния живот.