Той коментира рокадата пред NOVA

Часове след отстраняването от длъжност проф. Асен Балтов обясни, че не знае какви са мотивите за смяната на ръководството. Според бившия директор в болницата никога не е имало фиктивен прием на пациенти, а лечебното заведение редовно е кандидатствало за дофинансиране заради огромните разходи.

За това, че вече не е директор на „Пирогов", проф. Балтов разбрал от медиите в края на работния ден вчера. „Витаеше един облак около „Пирогов" и около мен. Той започна още в началото на мандата на служебния министър Кацаров. Мисля, че най-накрая успя да постигне това, което иска”, каза той.

Медици от „Пирогов” блокираха булеварда пред болницата (ВИДЕО)

Бившият вече директор на „Пирогов" твърди, че не знае какви са точните причини за отстраняването му, но не отрече, че може да има и политически мотиви. „Според мен са свързани с това, което постигна "Пирогов" през последните 4 години. Виждате вече, че болницата изглежда по друг начин. Хората работят и виждат защо работят в тази болница”, добави той.

 

 

Беше обаче категоричен, че в болницата не е имало пациенти-фантоми и фиктивни хоспитализации. „Това, което е изразходвано като средства и лечението на пациентите е било най-важното за нас. Не сме спестявали нито един лев, нито един медикамент”, заяви проф. Балтов. И добави: „Трябва да се обжалва този един милион, за който се смята че е взет неправомерно. Надявам се новият директор да го направи”.

Като неаргументирани определи обвиненията на здравното министерство и заместник-директорът на „Пирогов" проф. Николай Габровски, като допълни, че въпросният милион, който „Пирогов" трябва да връща, е за периода на пандемията, в който не е имало клинични пътеки за лечение на пост-COVID пациенти.

Отстраниха шефа на "Пирогов"

Нарушения в „Пирогов”, болницата ще връща над 1 млн. лв.

Габровски за отстраняването на шефа на „Пирогов”: Решение без сериозни аргументи