Те протестират срещу уволнението на проф. Асен Балтов

Служители на най-голямата спешна болница у нас – „Пирогов” излязоха на протест. Причината  - уволнението на досегашния им директор професор Асен Балтов. Пред NOVA той заяви, че научил за отстраняването си от медиите и ще търси правата си в съда. Лекарите от болницата излязоха пред нея и за кратко блокираха движението по ключовия булевард „Цар Борис Трети”.

Ако директорът им не бъде върнат, лекарите се заканиха да продължат с блокадите и през следващите дни, дори да разпънат и палатки. 

Отстраниха шефа на "Пирогов"

От КНСБ и Федерацията на синдикатите от здравеопазването – КНСБ също излязоха с позиция след отстраняването на проф. Балтов. Те изразяват категорично несъгласие с „уронването на доброто име” на спешната болница.

От Конфедерацията заявяват, че не приемат констатациите за установени нарушения при лечение на пациенти с коронавирус, преди да са изяснени напълно обстоятелствата и фактите.

Цялата позиция:

„Притеснени сме от факта, че се посяга към най-голямата болница и водеща в областта на спешната и бедствената медицина, която изнесе голяма част от пандемията на раменете си. Това е болницата, в която денонощно работеха нашите медицински специалисти, в която медицинските сестри бяха с памперси заради липса на време за почивка и на отдих в домовете си.

Нарушения в „Пирогов”, болницата ще връща над 1 млн. лв.

Това е един добър колектив с добри екипи, в който всички служители са работили, получавайки работните си заплати и възнаграждения, без съкращения или неплатени отпуски. В болница УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ е сключен един от най-добрите Колективни трудови договори между синдикатите и ръководството на болницата в страната. И това се дължи на неговия изпълнителен директор проф. д-р Асен Балтов, д.м.

КНСБ и Федерация на синдикатите в здравеопазването – КНСБ заявяват, че здравеопазването има нужда от реформи, но не и по този грозен и неефективен начин да се дискредитира една от най уважаваните болници и нейният изпълнителен директор.

Нашите здравни специалисти са изморени от безрезултатните приказки за реформа в здравеопазването. Нека се спре със всяването на смут и да се оставят медицинските специалисти да работят спокойно в името на здравето на пациентите.

Габровски за отстраняването на шефа на „Пирогов”: Решение без сериозни аргументи

Ако се докажат нарушения, нека се търси персонална отговорност за тях по предвидения законов ред.

КНСБ застава зад исканията на работещите в УМБАЛСМ „Пирогов“ медицински специалисти и нейният директор проф. Асен Балтов.

Присъединяваме се и активно ще участваме в протестните действия на колектива на болницата.

Долу ръцете от „Пирогов“!”, гласи позицията.