Договорът на проф. Балтов беше прекратен след проверка в болницата

В сряда договорът за управление на изпълнителния директор на „Пирогов” проф. Асен Балтов беше прекратен. Шефът на лечебното заведение е отстранен от поста си след проверка на Здравната каса, която установи няколко протокола за неоснователно получени суми в размер на общо над 1 млн. лв.

„Очевидно влизаме в нов цикъл, свързан с напрежение. Не мога да кажа дали е политическо решение, или лично, но е такова, което е взето в пълно противоречие с декларираните принципи за прозрачност, последователност и предвидимост. Едно решение без никакви сериозни аргументи”, коментира в „Здравей, България” зам.-директорът на „Пирогов” проф. Николай Габровски.

Отстраниха шефа на "Пирогов"

„За мен тук става въпрос за някакъв вид лично отношение - евентуално само към проф. Балтов. Той никога не е бил политическо лице и няма никакъв политически ангажимент, доколкото знам”, добави той.

По думите му заключенията, направени от Здравната каса след проверката, са напълно оспорими от морална и законова гледна точка. Екипът на „Пирогов” подготвял възражение.

„По времето на епидемията разплащането с болниците ставаше по съвсем различен начин. Взе се решение 85% от очакваните приходи да ни бъдат давани, независимо от това дали работим, или не. Това бяха гарантирани средства”, добави проф. Габровски.

Нарушения в „Пирогов”, болницата ще връща над 1 млн. лв.

Обяснението му за случващото се в лечебното заведение е, че сега някой казвал, че за времето, в което болницата е имала гарантирани средства, те трябва да се връщат, защото не са спазени определени алгоритми.

„Ние стигаме до крайности, които не знам как да обясня по прост начин. Не става дума за фалшиви болни и фалшиви хоспитализации. Не става въпрос някой да лъже и да има финансова изгода от това”, категоричен е зам.-директорът на спешната болница.

Той добави, че повечето от служителите на „Пирогов” приемат като лична обида твърдението, че в болницата не се е работило, че там коронавирус не е лекуван правилно и че са се извършвали измами.

„Никакъв финансов интерес не е имала болницата да долекува болни, да им се извършват допълнителни изследвания и да бъдат допълнително хоспитализирани. Имаше лечебни заведения, които затвориха и получиха 85%. Те са на чиста печалба и сега не ги проверяват. Работещите болници в момента са проверявани и тормозени”, уточни още проф. Габровски.

Целия разговор гледайте във видеото.