Заради липса на доказателства досъдебното производство е прекратено

Софийската градска прокуратура обяви, че незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политици не е имало. 

От държавното обвинение уточняват още, че в резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях. Изискана е информация от всички компетентни органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС.

Рашков: Подслушвани са не само политици, но и протестиращи граждани

Според официалния отговор на ДАНС, постъпил в СГП, всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със Закона за специални разузнавателни средства. Извършена е била и съпоставка между всички лица, по отношение на които са прилагани СРС от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), с обявения списък на кандидатите за народни представители за 45-ото Народно събрание на интернет страницата на Централна избирателна комисия. Не са били открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за народни представители.

Стефчо Банков: Никога не съм разпореждал и прилагал СРС-та спрямо политици

При проверката на ГДБОП са констатирани две искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) по две досъдебни производства с дадено разрешение от Специализирания наказателен съд. Те са били образувани за извършени престъпления от общ характер – разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества –марихуана и амфетамини, и последващото им разпространение в страната. След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура.

Борисов за подслушванията: Толкова се объркаха и паникьосаха (ВИДЕО)

Извършени са и изрични проверки за прилагане на СРС по отношение на президента, вицепрезидента, на  бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство. Данни за използване на СРС спрямо тях не са били установени.

Извършената проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) на МВР не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати.

В хода на производството Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на  Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС). С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС. Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства.     

Скандалът с подслушването на политици се заплита (ОБЗОР)

В хода на разследването на Софийска градска прокуратура са използвани всички възможни способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и проверка на  доказателства, като не е установено нерегламентираното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на политици и депутати.

Поради липса на доказателства за извършено престъпление досъдебното производство е прекратено.

Хаджигенов: Подслушваните политици са 82-ма

Рашков: 5 години говоря за нарушенията при прилагането на СРС-та