Как влияят ваксините срещу COVID на хора с тромбози?

„Боса разходка“ - това е част от инициативата „Вземи краката в ръцете си активно“ на Българското дружество по съдова хирургия. Целта на която е превенция на разширените вени и по-голяма информираност за проблема. Какви са рисковете, които крият разширените вени? Как влияят ваксините срещу COVID на хора с тромбози? Какво представлява най-сериозното усложнение при венозна тромбоза -  белодробната емболия? По всички тези теми в "Пулс" гост е проф. Лъчезар Гроздински, председател на Националното дружество по ангиология и флебология у нас.

По думите му когато напредне разширената вена, се създава оток и при по-сериозните поражения може да се стигне до тромбоза. Лекува се с антикоагуланти.

При повърхностната тромбоза се вижда зачервена и втвърдена вена.

А макар и дълбоката венозна тромбоза да е невидима за простото око, но има начин да се забележи.

"Най-често е в долните крайници, може да засегне и горните, както и органите. Болка и оток (в подбедрицата или на целия крак, развива се бързо, за 2-3 дни) са основните симптоми когато е в долните крайници", обясни той. 

Според него внезапно настъпили болка и задух предупреждават за белодробна емболия, а след няколко дни се получава и подуване на крака.

Още по темата гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.