"За нас е ключово обучението да бъде максимално дълго в присъствена среда", каза образователният министър

"Не е достатъчно висок делът на ваксинираните учители и директори". Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков на среща с президента Румен Радев. По думите му 40 на сто от директорите са ваксинирани, а от учителите - 30 на сто. „Това не е достатъчно. Миналата година има над 120 починали колеги, което е изключително тревожно”, каза още министър Денков.

Радев: България е на трето място по смъртност от COVID-19 в ЕС

"За началото на учебната година усилията ни са насочени към подготовка на план за действие при епидемични условия, от който да става ясно как да се действа във всеки един момент", добави министър Денков. До 20 август планът ще е съгласуван със социалните партньори, след това - с Отрасловия съвет, а на 30 и 31 август има предвидени среща с началните на регионалните управления.

"Направихме анализ, който показа че при преминаване в дистанционно обучение много деца се затрудняват. Това е свързано с по-ниския социален статус на родителите”, каза още Денков.

Кацаров с прогноза: До дни влизаме в „оранжевата зона”

Като част от проблема той посочи и липсата на електронни устройства - все още има недостиг на 43 хиляди такива в училищата из страната. МОН и Министерството на финансите са осигурили средства, увери той. По думите му около 34 хиляди ученици нямат достъп до интернет, но се подготвя и организация за разрешаване и на този проблем.

"За нас е ключово обучението да бъде максимално дълго в присъствена среда", допълни той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК