Това каза здравният министър на среща при президента

В следващите от 7 до 10 дни страната ни вероятно ще влезе в „оранжевата зона” по заболеваемост от COVID-19. Това прогнозира здравният министър д-р Стойчо Кацаров, който обясни, че броят на заразените расте през последните седмици.

 

 

Ресорният министър е на среща с президента Румен Радев, на която се обсъждат развитието на пандемията у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

„Имаме разработен подробен план за всички възможни степени и нива на разпространение на вируса, дори и за най-тежката ситуация. Планирани са всички необходими мерки по отношение на здравната система. Планът разглежда подробно всички аспекти на реакциите на здравната система”, каза още той.

Радев: България е на трето място по смъртност от COVID-19 в ЕС

Министърът увери, че в страната ни има нужните лекарства за борба с вируса. Необходими обаче били допълнителни стъпки за осигуряване на резерви. 

По думите му бюджетът спешно трябва да се актуализира заради изчерпани средства за работещите на първа линия, както и заради нуждите на системата при следваща вълна от коронавирус. „Нуждаем се и от спешна актуализация на бюджета на НЗОК, който също играе основна роля”, добави още здравният министър.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК