„Предишните вълни на заразата са управлявани хаотично, неадекватно и без план”, смята президентът

При нова вълна на коронавируса държавата няма да бъде затваряна, ако мерките за справяне с пандемията работят. Това обаче ще се случи само при спешно гласуване на актуализацията на бюджета, заявиха служебните министри на среща с президента Румен Радев. Причината е, че средствата за медиците и помощта за бизнеса са пред изчерпване.

Денков: Не е достатъчно висок делът на ваксинираните учители и директори

България е готова да посрещне четвъртата вълна на пандемията - болниците са направили нужната организация и са осигурени необходимите лекарства, тестове и предпазни средства. Това докладва здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Социалният министър Гълъб Донев заяви, че са изготвени допълнителни мерки за подпомагане на засегнатите браншове, за да се запазят повече работни места. Дори и при тежка COVID вълна всички нужди могат да бъдат посрещнати, смята финансовият министър - стига обаче актуализацията на бюджета да стане факт.
 


На прага на четвъртата вълна президентът поиска гаранции. „Всеки българин трябва да може да намери в аптеките необходимите медикаменти, предписани му от лекаря. Всеки българин трябва да може да стигне с нашата Спешна помощ до здравно заведение. Всеки българин трябва да може да бъде настанен в болница, при необходимост. Целта не е да затваряме държавата”, категоричен е президентът.

„Към момента България е на трето място по смъртност от COVID-19 в ЕС, но при значително по-висока заболеваемост. В същото време е на осмо място в света сред 222 държави”, добави държавният глава. 

Премиерът Стефан Янев призова здравните власти да бъдат още по-гъвкави при мерките, засягащи икономиката. „Ние не бива да си позволяваме с лека ръка да затваряме бизнеса, какъвто и да е той, защото при затварянето, някои от бизнесите могат и да не отворят след това”, посочи министър-председателят.

Значителен ръст в новите случаи на коронавирус за денонощието

Затова вече се обсъждат нови стимули. „Ако един бизнес редовно си тества работниците или те са ваксинирани, той може да продължи да работи и няма да бъде затварян”, обясни финансовият министър Асен Василев.

Кабинетът е предвидил допълнителни 400 милиона, за да продължи подкрепата към засегнатите браншове. Средства обаче са осигурени само до юли. Същото важи и за помощта към болниците.

„Ако парламентът спешно не приеме актуализация на бюджета, ние няма да имаме никакви резерви повече да посрещаме нарастващите нужди от финансиране по време на COVID епидемията. Всички резерви по отношение на заплащането за медиците от първа линия са изчерпани напълно”, обясни д-р Стойчо Кацаров.

Кацаров с прогноза: До дни влизаме в „оранжевата зона”

Иначе на теория - България била готова да овладее новата вълна на коронавируса, дори при най-тежък сценарий.

„Във всяка една от областите има необходимата степен на готовност на лечебните заведения за посрещане на пациенти с COVID-19”, каза здравният министър.

Близо 70% от лекарите вече са имунизирани, а близо 1 милион възрастни хора са с поне една доза от препаратите. При учителите обаче процентът оставал нисък. Според образователния министър проф. Николай Денков от това ще зависи дали от септември учениците ще се върнат в клас.

„За нас е ключово максимално да бъде обучението в присъствена среда, защото това е много по-качествено”, каза проф. Денков.

Дали учебната година ще започне дистанционно, ще стане ясно чак в края на август.

 

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК