Пламен Николов заяви, че „Има такъв народ" си е извлякла поуките от случилото се

Финал на първото завъртане на парламентарната рулетка. „Има такъв народ" не успяха да реализират мандата за съставяне на кабинет. Отказът на Пламен Николов да е премиер ще бъде гласуван утре.

От партията на Станислав Трифонов заявиха, че „е време някой да изхвърли боклука”.

Наред са вторите - ГЕРБ ще предложи Даниел Митов за премиер и веднага ще върне мандата. Партията няма да подкрепи кабинет с третия мандат, нито актуализацията на бюджета.

След отказа на „Има такъв народ” да се гласува техният кабинет, последва правен прецедент. За да се намери изход от ситуацията бяха необходими две срещи на ниво председатели на групи в парламента и консултации с правните съветници на парламента.

Борисов: Ще предложим Митов за премиер и ще върнем мандата

Финалното решение е, че гласуване все пак ще има, ще има и дебат. След това депутатите ще се произнесат дали приемат отказа на Пламен Николов да е министър-председател. Самият Николов заяви, че „Има такъв народ" си е извлякла поуките от случилото се. „Вероятно се предоверихме. Това е, което мога да кажа на нашите партньори. Може би не трябваше да го правим в тази степен, но това ще ни послужи като коз при едни евентуални избори. Мисля, че ще ги спечелим още по-убедително и няма да имаме нужда от нелоялни съюзници”, заяви той.

Председателският съвет: Трябва да има решение на НС за оттеглянето на кабинета на ИТН

Така, след гласуването утре вторият мандат трябва да бъде връчен на коалицията ГЕРБ-СДС. От партията заявиха, че вече са готови. „Ще представим отпред пред Президентството състав на кабинет, за да могат хората да сравняват това, което предлагаме ние, с всички останали и веднага ще върнем мандата”, каза Бойко Борисов.

Мандатът ще получи отново Даниел Митов, който за втори път е определен за кандидат-премиер. Ще вземе папката, ще я върне, а ГЕРБ обявиха, че няма да дадат подкрепа за трети мандат. Няма да гласуват и за актуализация на бюджета.

ИТН към отказалите подкрепа: Няма как да изтриете срама от лицата си!

Дотогава обаче има време и още спорни въпроси между парламентарните партии. Засега изглежда, че разбирателство между тях няма да се получи. От „Има такъв народ" продължават да са категорични, че мандатът се е провалил заради властовите амбиции на протестните партии. „Свикнали са всичко да се урежда по ъглите на Народното събрание за предварителното уговаряне на порциите. Време е някой да изхвърли боклука”, коментира Виктория Василева.

Другите парламентарни сили не спестиха резкия си отговор. „Никой тук да не се обърква, че това е риалити формат, че това е социален експеримент с българските граждани и че това е телевизионна демокрация”, посочи Мая Манолова.

„От вчера отново започнахте да налагате разделителни линии. Не го правете, защото това минира възможности за България”, каза Корнелия Нинова.

„За съжаление, виждаме начало на ново безвремие. Виждаме политическа немощ. Липса на визия и липса на експертен капацитет”, коментира Мустафа Карадайъ.

Тошко Йорданов: Повръща ми се от лицемери. Христо Иванов: Няма как да гласуваме за котки в чувал

Така, рулетката ще се завърти и дали ще има кабинет в 46-ия парламент или не ще се разбере след като стане ясно кой ще получи третия мандат.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК