Образователното министерство се е консултирало с МЗ за мерките

Утре най-късно до обед ще бъдат качени насоките за действие в училищната и предучилищната среда за действие  в ситуация на пандемия. Това обяви след заседание на МС образователният министър Николай Денков. 

„Отчетохме препоръките от МЗ. Те бяха обсъдени детайлно в отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в нашата система. Имаме пълно съгласие на всички отговорни страни. Разбира се, в обществото има най-различни искания. Наше задължение е като институция, отговорна за образованието, и на МЗ като отговорна за здравето на гражданите, да намерим правилния баланс, при който имаме максимално присъствено обучение с минимален риск за здравето на учителите и учениците”, коментира министърът на образованието.

Как трябва да започне учебната година

 

Днес са били приети и важни предложения за изменения в Закона за висшето образование. Те ще бъдат внесени в НС и се отнасят до две групи дейности. Едната е свързана с възможността за съвместно обучение от няколко висши училища на студенти в нерегулирани професии. Втората група мерки е свързана с регламентирането на така наречените проектни докторанти.

При колко болни деца ще се преминава към онлайн обучение