През последните десетилетия само в Алпите са изчезнали около 200 ледника

Затоплянето на климата е факт и много области от живота ни вече се променят. Това важи особено за индустрията около зимните спортове. Затоплянето води след себе си все по-интензивно топене на ледниците в Алпите и за да ограничат последиците все повече зимни курорти покриват глетчерите с платнища.

Последният германски ледник ще се стопи до 10 години

В една от най-популярните алпийски дестинации в Швейцария, Енгелберг, служителите от въжените линии работят по покриването на ледника Титлис, за да го защитят от слънцето.

"Покриваме общо почти 100 хиляди квадратни метра. Това е част от ледника, която се увеличава стабилно през последните няколко години. Само тази година покриваме с 30 хиляди квадратни метра повече", казва Гиан Дармс, отговорник по заснежаването в Titlis Bergbahnen.

Топенето на ледниците се ускорява

През последните десетилетия високият 3238 метра масив е загубил голямо количество лед. В рамките на следващия половин век се очаква всичко да се стопи.

"Поставяме платнището върху ледника като естествен щит. Така запазваме възможно най-много от падналия през миналата зима сняг", добавя Дармс.

КЛИМАТОЛОЗИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ: Ледниците стават нестабилни

Служителите от въжените линии работят в продължение на пет-шест седмици през лятото, за да положат отразяващото слънчевите лъчи полиестерно платнище.

Най-високият връх в Швеция се "стопи" (СНИМКИ)

"Ако погледнете зад мен, можете да видите долната станция на лифта от лявата страна на скалната глава. Всичко дотам горе беше покрито с лед. И можете да видите какво е останало от него през последните 30 години", посочва Гиан Дармс.

През последните десетилетия само в Алпите са изчезнали около 200 ледника.