Евелин Банев беше задържан в Украйна

Издирваха го три държави за наркотрафик и пране на пари, осъден е сумарно на 36 години затвор – в крайна сметка „Кокаиновият крал” Евелин Банев- Брендо беше заловен в Украйна. Снощи властите в Киев го задържаха за 20 дни. Целта е да бъде обезпечено по-нататъшното развитие на делото по екстрадиция.

Съдът в Киев остави Евелин Банев – Брендо в ареста

„В тая държава няма ред. Има ли някакъв ред в тая държава? Всички са се вкопчили в тази власт, да управляват. Всеки се бори за власт. Създават образи на престъпници. Като мен”, казва Евелин Банев в ефира на „Здравей, България” през 2008 г.

13 години по-късно Брендо вече има образ на престъпник в три държави. Италия го обяви за „кокаинов крал“ и му даде 20 години. В Румъния е осъден на 10 години за трафик на дрога. У нас присъдата му е 6 години за пране на пари. 

Всъщност интервюто на Брендо през 2008 г. в „Здравей, България” е единственото, което е давал. Взето е няколко месеца след разстрела на майката на баджанака му Йорданка Запрянова – свидетел по делото срещу Брендо. 

След това интервю медиите виждаха Брендо само по време на делата му за пране на пари от наркотрафик. На тях идваше без охрана. И не беше словоохотлив. 

Прокурор: Арестът на Брендо в Украйна се оказва правен прецедент

„Брендо е сериозен играч, много предпазлив. На територията на страната, поне това, което сме имали като оперативни данни, е получавал подкрепа от държавните структури, свързани с борбата и противодействието на организираната престъпност”, обясни Цветан Цветанов.

През 2008 година Брендо е трябвало да бъде задържан по аферата „Кокаинови крале“, разказва бившият силов вицепремиер. Къртица в редиците на полицията обаче осуетява ареста. 

„ През 2008 г. Джорджино – разследващият следовател, който беше по това дело, тогава в „Евроджъст” в Хага споделят и предоставят доклад на представителите на България от прокуратурата, от МВР и от ДАНС. Тогава, всъщност половин час по-късно, Брендо влиза в комуникация с Мелате – един от основните италиански играчи, и му разказва абсолютно всичко по разработката, която е предоставена на италианските власти на „Евроджъст” и за мащабна международна операция”, разказва още Цветанов.

Кой е предупредил Брендо, и до днес не става ясно. Разследването на прокуратурата също завършва без резултат. А акцията по операцията „Кокаинови крале” е подновена през 2012 година, спомня си Цветанов. 

Задържаха Евелин Банев-Брендо в Украйна (ВИДЕО)

„Задържането на Брендо беше непланирано в деня, в който се случи в Бургаската област, защото все още имаше доста действия, които трябваше да предприемем по членовете на групата. Но тогава получихме оперативна информация, че Брендо отива да купува играчи. Това досега не е казвано на широката публика. Т.е. отива да си купува служители в правоохранителната система. Тогава колегите успяха да го локализират в едно заведение, в което провеждаше среща. На излизане от Бургас беше задържан. Имахме изключително добра координация с прокуратурата, защото главният прокурор тогава - Борис Велчев, беше запознат с всички детайли”, споделя той.

 Тогава разследващите намират и документа на „Евроджъст” в багажника на колата на Брендо. Същият документ, с който той е предупреден през 2008 година, че му се готви арест. 

„Което означава, че действително той е бил абсолютно спокоен, че никой няма да пристъпи към неговото задържане”, добави Цветанов.

Брендо все пак е задържан и екстрадиран в Италия през 2012 година. Докато е затвора в Милано на 5 март 2013 година, е отвлечена дъщеря му Лара.  Преди 8 години маскирани и въоръжени отвличат дъщерята на Брендо пред дома им, когато момиченцето отива на училище.Днес семейството вече не живее там. След 47 дни в плен 10-годишното момиченце е върнато. Неофициално - срещу откуп. 

В следващите години изглежда сякаш примката на правосъдието се затяга около Брендо. Започват дела срещу него и в Румъния. Едно съдийско решение обаче – на съда в Милано, освобождава Брендо от отговорност и той излиза на свобода. Последната му медийна поява е от 2017 година.  

Година след тази изява, през 2018 г., Брендо получава 6 години затвор. Но не за наркотрафик, а за пране на пари от наркотрафик. И властите не успяват да го открият. До 2021 година, когато е задържан в Украйна. Според властите в Киев Брендо е използвал фалшиви документи и живеел в къща под наем до столицата. Там полицаите открили и оранжерия с канабис. Сега той е задържан за 20 дни.

„След временното задържане съдът може да реши да постави Банев в така наречения екстрадиционен арест, който може да продължи 12 месеца. Но досегашната практика на подобни случаи показва, че този срок може да бъде удължен и да продължи много по-дълго”, обясни журналистът Сашко Шевченко.

„Логиката е като български гражданин, той да бъде предаден на България, за да си изтърпи присъдата. Тук има колизия с други две присъди. А италианската е най-голяма, тя е в размер на 20 години. Има логика да изтърпи първо нея. Има конкуренция за предаване на лицето, това е изпитание и тест как ще се действа от украинска страна. Ние такъв случай досега сме нямали при нас”, каза Иво Илиев, който е заместник-градски прокурор на София.

Журналистър Сашко Шевченко обаче развива друга хипотеза – че Украйна може да не даде Брендо веднага.

„Възможно е обаче да бъде отказана екстрадиция на Банев на България или на другите две страни, които искат го искат, защото Украйна ще иска да го съди”, смята той.

„Това, че Брендо е хванат в Украйна изненадва много хора. Той, според мен, през цялото време се е движил навсякъде с фалшиви документи. Преди около 2 години във връзка с мен влязоха хора, които живееха в чужбина. Те искаха да ми изпратят видео, на което той е заснет в голямо заведение във Франция, което посещава често. Общува с българи там, общува свободно”, заяви в ефира на „Събуди се” журналистът Слави Ангелов.

Според него подобни на случая на Брендо у нас в последните години има доста. Журналистът посочи, че Банев и преди е имал допирни точки с Украйна.

„През 2011 г. в района на залива Дълбока граждани намират заключена кола. До колата, връху скалите е намерен труп на мъж. Оказва се, че той е румънски гражданин, а по-конкретно митничар, който е работил на митническия пункт срещу ГКПП „Кардам”. Оказва се, че този румънец е отровен. Българските служби установяват негови контакти с Брендо дни преди смъртта му. Разследването се превръща в международно. Оказва се, че този румънец е регистрирал фирма в Украйна, която е имала само една функция – да приема товари от Латинска Америка. Става въпрос за пещи, в които е открит кокаин. В Украйна е спряна пратка от 2,5 тона, която е свързана с Брендо”, разказа Ангелов.