Просторите над скалите ще се оцветят във всевъзможни цветове

Небето над Белоградчик ще приюти в следващите дни първата балонена фиеста в страната. Просторите над скалите ще се оцветят във всевъзможни цветове. 11 балона от пет страни ще излетят днес над града.

 

Небето над Белоградчишките скали се изпълни с балони в първата у нас балонена фиеста. Екипажи от пет страни разгледаха уникалните скали отвисоко. Още от рано сутринта десетки хора се струпаха, за да се качат и видят от птичи поглед Белоградчик и скалите. Панорамния полет е няколко минути. 11 балона от Полша, Румъния, Русия и България пък осъществяват свободните полети. Те обикалят по небе Белоградчик и региона.

Една от целите на балонената фиеста е да популяризира Белоградчик и Белоградчишките скали като предпочитана туристическа дестинация.

Полет с балон, езда и драконови лодки в Белоградчик

 „Целта е максимален брой хора да се възхитят на Белоградчишките скали от високо. Това го правим за първи път. Събрали сме над 10 балона, които да летят едновременно над това уникално място“, заяви Евтим Стефанов,  организатор на събитието.

Организаторите се надяват балоненият фестивал да стане традиция в Белоградчик и в него да се включват от още държави.

Руската федерация по бокс издигна с балон 40-метрова икона (ВИДЕО)

 „Интересът се оказа изключително силен, което мен лично много ме обнадеждава, че реално така и ние ще постигнем и нашата цел да превърнем Белоградчик в предпочитано място за летене с балон в новата Кападокия на Балканския полуостров”, посочва Ефтимов.

Случайно или не, точно преди 238 години на тази дата братя Монголфие за първи път демонстрират пред публика своето изобретение – балон с горещ въздух.

Балонената фиеста ще продължи до 22 септември.