Според демонстрантите проектът ще облагодетелства най-вече "строителните компании и банките"

Няколко хиляди души излязоха по улиците на Барселона, Мадрид и Палма де Майорка в знак на протест срещу плановете на правителството на Педро Санчес да разшири местните летища. За барселонското все още няма постигнато съгласие между централното и регионалното правителство, но за останалите две вече са уточнени инвестициите.

В Барселона протестиращите изпълниха площад „Испания“ и съседните улици с искане да се спре евентуалното разширяване на летище "Ел Прат". Според тях строежът на трета писта и превръщането на барселонското летище в междуконтинентален хъб би довело до рязко замърсяване на въздуха и унищожаване на дюните и растителните видове в защитената лагуна „La Ricarda”. Еколозите призоваха регионалното правителство на Пере Арагонес да не допуска натиск от страна на Педро Санчес и кабинета му, за да защити интересите на местните жители.

Испанският премиер обяви новия състав на правителството си

В Мадрид стотици хора излязоха по улиците, за да протестират срещу разширяването на летище "Барахас", за което вече са планирани инвестиции от 1 милиард и 600 милиона евро. Пред парламента те прочетоха манифест, в който предупреждават за „ отрицателните социално-здравни въздействия“ от разширяването.

Според протестиращите проектът е спекулативен, защото ще облагодетелства най-вече "строителните компании и банките".

Протести имаше и в Палма де Майорка, където през 2026 година ще бъдат инвестирани 311 милиона евро за разширяването на летището. Еколозите са против проекта заради въздействието върху екосистемата на острова.

Източник: БНР