Главната задача на този кабинет ще е да засили икономическото възстановяване и създаването на работни места

Испанският премиер социалист Педро Санчес огласи днес новия състав на правителството си, в който то ще поеме функциите си в понеделник, предаде Франс прес.

"Главната задача на този кабинет ще е да засили икономическото възстановяване и създаването на работни места", каза Санчес в кратко изявление от правителствената резиденция Монклоа.

"Тъй като оставяме пандемията зад гърба си, новото правителството ще се съсредоточи върху икономическото възстановяване на страната, разкриването на работни места и най-пълното оползотворяване на огромната възможност, която предоставят европейските фондове за възстановяване", отбеляза премиерът, цитиран от Асошиейтед прес.

Протести в Испания след хомофобско нападение с фатален край

За външен министър на мястото на Аранча Гонсалес Лая в новия състав на правителството е назначен сегашният испански посланик във Франция Хосе Мануел Албарес.

Гонсалес Лая беше остро критикувана за действията си при кризата с Мароко, след като се съгласи сепаратисткият лидер на Западна Сахара Брахим Гали да бъде лекуван в испанска болница, посочва Ройтерс.

Надя Калвиньо запазва поста си на министър на икономиката, но става първи вицепремиер. Досегашният първи вицепремиер и министърка на президентството и на връзките с парламента Мария дел Кармен Калво също напуска кабинета.

Нови правила за пристигащите от Русия, Испания и Кипър у нас (ЗАПОВЕД)

Друга важна промяна е освобождаването на началника на канцеларията на Санчес Иван Редондо, смятан за дясната ръка на премиера и човека с главен принос за изборната му победа.
Редондо ще бъде заменен от социалиста Оскар Лопес.

Министърът на правосъдието Хуан Кампо освобождава поста само седмици след като испанското правителство помилва деветима каталунските политици, осъдени за ролята си в организирането на незаконния референдум за независимост през 2017 г. Неговото място ще заеме сегашната председателка на Сената (горната камара на парламента) Пилар Льоп.

Промените не засягат коалицията на Испанската социалистическа работническа партия на Санчес и малката радикална лява партия "Унидас подемос", която запазва своите пет министерства.

В изявлението си Санчес отбеляза, че с новия екип се постигат едновременно две цели: "поколенческо обновление", тъй като средната възраст на министрите вече е 50 години, а не 55 г., както досега, и по-голямо присъствие на жените. Делът на жените сред 22-мата министри в новия кабинет е 63 процента, при 54 процента преди.

Източник: БТА