Операцията е проведена след сигнал за липса на изделия и документи

Арестуваха трима чужденци, заемали отговорни позиции в завод "Арсенал" в Казанлък, съобщиха от МВР. Информацията за NOVA потвърди изпълнителният директор на дружеството инж. Николай Ибушев, но отказа коментар. 

Тримата са задържани при опит да излязат от България. В колата им са открити документи.

Взрив в завод „Арсенал”, има загинал (ВИДЕО)

Специализираната операция е проведена след подаден на 3 октомври сигнал за липса на изделия и свързани с тях документи – информация, която представлява интерес за български или чужди конкурентни фирми.

В хода на разследването са разпитани свидетели. Установено е, че в завода, на трудов договор, са работили 24-годишен мъж и 59-годишна жена от Литва и руснак на 60 години. Дейността им била свързана с иновативни технологии. Тримата излезли в неплатен отпуск до 17 септември и не се върнали на работа. Разследващите установили, че тримата са пътували в чужбина и влезли обратно у нас на 2 октомври. "Гранична полиция" била сигнализирана да следи за тримата чужденци. Така, няколко дни по-късно, те били задържани на ГКПП „Кулата“. 

При последвала проверка в колите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с досъдебното производство. Изготвени са постановления за принудително довеждане в РУ-Казанлък и привличането им като обвиняеми.

Репортер: Георги Манев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.