Предизборната кампания започва на 15 октомври

Вече са ясни номерата, с които партиите, коалициите и кандидат-президентските двойки ще участват на изборите на 14 ноември. Централната избирателна комисия изтегли днес жребия за вота. Припомняме, че тогава ще гласуваме за нов парламент и за нов президент.

Лидерска битка ще има в 25 МИР София, Пловдив и Варна (ОБЗОР)

 

По закон президентските избори са с предимство, защото са редовни. Затова партиите, които имат свои кандидати за „Дондуков” 2, се явяват с един и същи номер в бюлетините и за двата вота. Различна е ситуацията при претендентите, които имат партийна подкрепа, но са издигнати от Инициативни комитети. Там кандидатът ще е с един номер, а партията-с друг.

 

По традиция и за да е честно, Централната избирателна комисия изтегли жребия.

Кандидат-президентски двойки: 

№1 - Йоло Денев и Марио Филев

№2 - Николай Малинов и Светлана Косева

№3 - Росен Миленов и Иван Иванов

№4 - Валери Симеонов и Цветан Манчев

№5 - Костадин Костадинов Елена Гунчева

№6 - Румен Радев и Илияна Йотова

№7 - Горан Благоев и Ивелина Георгиева

№8 - Благой Петревски и Савина Хаджийска

№9 - Марина Малчева Савина Луканова

№10 - Александър Томов и Лъчезар Аврамов

№11 - Волен Сидеров и Магдалена Ташева

№12 - Боян Станков - Расате и Елена Ваташка

№13 - Жельо Желев и Калин Крулев

№14 - Светослав Витков и Веселин Белоконски

№15 - Анастас Герджиков и Невяна Митева

№16 - Луна Йорданова и Иглена Илиева

№17 - Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова

№18 - Цвета Кирилова и Георги Тутанов

№19 - Лозан Панов и Мария Касимова- Моасе

№20 - Мария Колева и Ганчо Попов

№21 - Милен Михов и Мария Цветкова

№22 - Георги Георгиев и Стоян Цветков

№23 - Веселин Марешки и Полина Цанкова

Партии и коалиции - Народно събрание:

№24 - „Има такъв народ”

№25 - „Продължаваме Промяната”

№26 - „Мир”

№27 - „Благоденствие, обединение, градивност”

№28 - БНС-НД

№29 - „Пряка демокрация”

№30 - „Демократична България”

№31 - „Изправи се БГ! Ние идваме”

№32 - ГЕРБ-СДС

№33 - „БСП за България”

№34 - „Българска прогресивна линия”

№35 - „Партия на Зелените”

№36 - „Бригада”

Коментарите за изтеглените номера

Бюлетина номер едно е за предстоящия вот е тази с претендентите за „Дондуков” 2. Номер 15 в нея е за ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

„Като всяко едно число е добро число. Важно е кой стои зад него. Оттук нататък на добър час”, каза Милена Стефанова от ИК „Герджиков-Митева”.

Номер 19 отиде при Лозан Панов. „Това е по-скоро число на духовното пробуждане. Нашите послания са напълно ясни - справедливост в българското общество”, посочи Велислав Величков от ИК „Панов-Касимова”.

Под номер 6 е настоящият президент Румен Радев, който ще се бори за втори мандат на „Дондуков” 2. „Ние ще продължаваме кампанията и тона на кампанията такъв, какъвто е бил тонът в нашето поведение през всичките четири години. Ще продължаваме да говорим с българските граждани. Днешният номер, който изтеглихме – доволни сме, шест е за отличниците“, коментира вицепрезидент Илияна Йотова пред БНР. 

С един номер в бюлетината за президент и тази за парламент са от ДПС - 17. В писмен пост от Движението разтълкуваха, че номер 17 „символизира божествена намеса и винаги е носил успех на ДПС и за хората”.

ГЕРБ-СДС ще търсят подкрепа под номер 32. „Символиката, семиотиката ги оставям на вас. Ние няма да се заиграваме в търсенето на такива знаци. С номер 32 ГЕРБ тръгва към предстоящите парламентарни избори с надежда, оптимизъм и отговорност”, обясни Росен Желязков.

Едно число след тях - 33, са от БСП. Които искат да са първи на вота. „Ние ще направим всичко възможно в предизборната кампания да станем първа политическа сила, защото ГЕРБ са нашият основен опонент", заяви Христо Проданов, БСП. 

31 пък е числото за „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Които се включват във вота с ясна цел. „Опитът на ГЕРБ и на ДПС да реставрират статуквото е очевиден. ИБГНИ трябва да бъдем част от следващия парламент, за да има мнозинство на промяната”, заяви Манолова.

С цел да са първи по резултат в изборите влизат и от новата формация „Продължаваме Промяната” под номер 25. „Много тежка кампания ни предстои, със сигурност. Първо място си поставяме като заявка”, каза Никола Минчев.

Да вземе своя номер в ЦИК дойде и фолк певицата Луна. „Истинският президент на Република България се падна с номер 16 в бюлетината. Любимото число на българския народ, силата на българския народ и рождената дата на моята майка”, заяви тя.

От „Демократична България” решиха да изгледат жребия от офиса си.

„Време е за промяна, която не само да гарантира, че един ще спечели, а друг ще загуби. За промяна, която гарантира, че ще спечели всеки един от нас”, заяви Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България”.

Официално стартът на предизборната кампания ще бъде даден на 15 октомври. На 14 ноември ще гласуваме с две бюлетини, но на една машина и с една карта.

От ЦИК обявиха, че ще имаме право на избор - дали да упражним правото си на вот само за президент, само за парламент или и двата варианта. След като направим избора си, ще получим и контролна разпечатка, която трябва да сгънем и пуснем в кутиите до машините.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.