Тя ще е разположена в в Белодробната болница в София

България разкрива специална база за лечение на COVID пациенти. Там ще се настаняват тежките случаи с нужда от интензивни грижи, поясниха здравните власти. Базата ще е в София, а в нея ще дават дежурства лекари от столичните болници.

Най-вероятно новата база ще бъде разположена в Белодробната болница и ще разполага с до 70 реанимационни места. В нея ще бъдат приемани и пациенти от съседни области.

Учен: До Коледа смъртните случаи от COVID-19 може да станат 7 пъти повече

Към момента средната заболеваемост в страната е 818 на 100 хиляди души. В някои области обаче вече надхвърля хиляда на 100 хиляди, както е в София.

А данните от днес отново показват висок брой нови заразени. Над 5600 случая. Процентът на положителните проби се движи около 13 на 100. Над 150 души за починали за последното денонощие.

Разрастването на пандемията налага изграждане на специална база за тежките случаи на коронавирус, заяви д-р Златанов. Тя обаче няма да изглежда като тази, която готвиха предишните здравни власти в Арена Армеец. 

Докато базата стане готова, големите столични болници ще трябва да разкриват още интензивни легла. Вчера беше обявено, че София има спешна нужда от още 50 реанимационни места.

„Има създадена организация, ако се наложи, ще бъдат преструктурирани болнични стаи в такива за интензивно лечение, така че имаме готовност”, обясни Петър Грибнев.

Критичният недостиг на интензивни легла в четвъртата вълна на пандемията е заради особеностите на делта варианта, казват медици. 

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

„Забелязваме по-рязко влошаване след един „светъл” период на заболяването - от началото няколко дни, след което едно рязко влошаване и много трудно изваждаме пациента от това състояние”, добавя д-р Грибнев.

До такива тежки случаи обаче достигат само неваксинирани пациенти, отчитат от Александровска.

Засиленият интерес към имунизациите в последните дни няма да облекчи здравната система, твърди проф. Мурджева - бивш член на Националния ваксинационен щаб. .

„Вече не говорим за колективен имунитет. Той трябваше да бъде изграден още в началото на тази година през първите месеци, когато вирусът не беше толкова инвазивен”, казва тя.

Според експерти, ако у нас не се въведат по-строги ограничения, е възможно да се повтори сценарият от края на миналата година, когато смъртните случаи са се увеличили 7 пъти през декември.

„Въпросът е ако тези сто смъртни случая на ден се оседморят до Коледа. Това би било най-лошият сценарий”, казва д-р Петър Марков.

Системата със зелени сертификати остава най-доброто решение за справяне с пандемията за момента, категоричен беше президентът Румен Радев.

„Другата алтернатива е да затворим абсолютно всичко. Последствията са наистина катастрофални. Ние още не можем да се възстановим от предишните локдауни”, каза президентът Румен Радев.

Той допълни, че ако бъде наложен локдаун сега, проблемът ще се реши само за няколко месеца, когато отново ще се наложи пълно заваряне.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.